Γ. Κατρούγκαλος: Πρώτα το ευρωδικαστήριο και μετά η όποια συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις

άντως, ο υπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ εξακολουθούν να είναι ακραίες, αλλά και ότι δεν τίθεται από πουθενά θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού

Στις 17 οκτωβρίου θα τεθούν τα σημαντικά ζητήματα του εργασιακού, καθώς για τότε ανανεώθηκε το ραντεβού μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και των επικεφαλής των θεσμών. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος της συνάντησης.

Στη συνάντηση αυτή,  έγινε μία διερευνητική συζήτηση και επιβεβαιώθηκε πως η βάση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε σχέση με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής το 2013, αναμένεται προς το τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή, θα αποτελεί και πρόκριμα στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών σε σχέση με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου το οποίο διέπει τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ πιέζει για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού σε επιχειρήσεις 100 έως 400 ατόμων, αλλά και την απεμπλοκή του κράτους από τις διαδικασίες απόφασης για ομαδικές απολύσεις.

Πάντως, ο υπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ εξακολουθούν να είναι ακραίες, αλλά και ότι δεν τίθεται από πουθενά θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού.

Την Πέμπτη, στις 10:00 οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με τον Ευ.Τσακαλώτο και τον Γ.Χουλιαράκη ενώ στις 12 θα συναντηθούν με τον Γ.Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό.

Στις 14:00 θα έχουν και πάλι συνάντηση οι Τσακαλώτος, Σταθάκης, ΤτΕ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τους εκπροσώπους ενώ στις 18:00 οι θεσμοί θα συναντηθούν με τον Ν.Παρασκευόπουλο.

Πηγή