Τράπεζες και τουρισμός στους τομείς ενδιαφέροντος των Γερμανών για στήριξη της επιχειρηματικότητας

Οι τομείς του τουρισμού, της επαγγελματικής κατάρτισης και του τραπεζικό τομέα εστιάζεται το γερμανικό ενδιαφέρον με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας Χανς Χοακίμ Φούχτελ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ακόμη πιο ισχυρού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

 Ο Χανς Χοακίμ Φούχτελ στάθηκε σε τρεις τομείς και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπορούσε να στηρίξει ενεργά την ελληνική κυβέρνηση:

Πρώτον, στον τομέα του Τουρισμού, για τον οποίο ανέφερε ότι είναι αναγκαία η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ενδυνάμωση του θεματικού τουρισμού, όπου ήδη δραστηριοποιούνται οι γερμανοί tour operators.

Δεύτερον, στον τομέα της επιμόρφωσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.

Τρίτον, στον τομέα στον οποίο υπάρχει στενή συνεργασία των δύο χωρών, είναι ο τραπεζικός.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλλει στις ενέργειες της Ελλάδας για συνεργασία με διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και με γερμανικές τράπεζες, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές εξαγωγές και οι δράσεις όλων των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται σταθερά σε τρεις ενότητες παρεμβάσεων.

Η πρώτη αφορά τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Η δεύτερη, την αναβάθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων μέσω της διαχείρισης του μητρώου επιχειρήσεων, την ίδρυση «one stop shops» για όλες τις συναλλαγές τους με το δημόσιο, αλλά και των υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, είναι θετικό το γεγονός ότι αναπτύσσονται οι σχέσεις των ελληνικών επιμελητηρίων με τα γερμανικά, τα οποία έχουν ισχυρή παρουσία και βαθιά παράδοση.

Ο τρίτος τομέας παρεμβάσεων, συνέχισε ο Γιώργος Σταθάκης, αφορά τομείς αιχμής, όπως ο τουρισμός και η επαγγελματική κατάρτιση.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι υπάρχουν πεδία πολλαπλών συνεργασιών και θα είναι καθοριστικό για την ελληνική οικονομία να δημιουργηθούν από κοινού τα εργαλεία, που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επενδυτών στην Ελλάδα.

Πηγή