Ανάγκη ενός ισχυρού “σοκ εμπιστοσύνης” για τις τράπεζες

Ανάγκη ενός ισχυρού “σοκ εμπιστοσύνης” για τις τράπεζες

Την ανάγκη ενός ισχυρού “σοκ εμπιστοσύνης”, έχουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν καταστεί έρμαια εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων που διογκώνουν τα γνωστά δικά τους ζητήματα. Χθες ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέα πτώση 6,45%, με την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών να έχει υποχωρήσει στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους.

Το συνεχές σφυροκόπημα του κλάδου προβληματίζει έντονα τραπεζίτες, κυβέρνηση και εποπτική αρχή (ΕΚΤ/SSM), καθώς αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αξιολογηθεί πρόσφατα ως κεφαλαιακά επαρκείς,  και μάλιστα με υψηλούς δείκτες, μέσα από μια διαδικασία πολύ αυστηρών παραδοχών στο σενάριο ακραίων συνθηκών.

Επιπλέον, ο έλεγχος από τον επόπτη στις τράπεζες είναι συνεχής, τόσο στο σκέλος του διαλόγου για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, όσο και με την επικείμενη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP). Πράγμα που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν το 2015, βελτιώνουν σταθερά την κατάστασή τους σε ασφαλές περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συνθήκες “σφικτής” εποπτείας.

Για τις αγορές, ωστόσο, οι οποίες έχουν ταυτόχρονα το πρόσωπο του επενδυτή και του κερδοσκόπου, ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” (μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 47% των συνολικών δανείων) ξυπνάει με κάθε φύσημα του ανέμου. Και αυτό καταδεικνύει ότι η μόνη θωράκιση για τις ελληνικές τράπεζες είναι να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, το οποίο αφέθηκε να “κακοφορμίσει” με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα αποδειχτεί γιατρός…

Στην παρούσα φάση, οι άνεμοι που πνέουν διεθνώς, ξεκινώντας από τον εμπορικό “πόλεμο” ΗΠΑ – Κίνας, μέχρι την ασθενική ανάπτυξη και τις εσωτερικές ανισορροπίες της ευρωζώνης, το Brexit και τα “μποφόρ” μεταξύ Ρώμης – Βρυξελλών ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού της Ιταλίας, προστίθενται στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας που προβληματίζουν τις αγορές και εκθέτουν ακόμη πιο πολύ την “αχίλλειο πτέρνα” των ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται και αναμένεται μία δραστική και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε αυτή θα είναι μία βίαιη “εκκαθάρισή” τους από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με τα μέσα που διαθέτει, είτε θα πρόκειται για μία λύση που θα ελαφρύνει συνολικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς από το υπερβολικό βάρος των NPLs.

H δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (Αsset Protection Scheme – APS) που μελετά η κυβέρνηση (αποσκοπώντας ουσιαστικά στη δημιουργία μίας “bad bank” σε κάθε τράπεζα) με παροχή κρατικών εγγυήσεων, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες,  αφενός αν γίνει πολύ σύντομα, αφετέρου αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες ώστε οι κίνδυνοι να μην μετατοπιστούν από τον τραπεζικό τομέα στο ελληνικό Δημόσιο. Η πίεση του χρόνου μπορεί να “συμπυκνώσει” τις διαδικασίες σύστασης του APS ακόμη και στο τρίμηνο, αρκεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που θα ερευνήσει το ενδεχόμενο παραβίασης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, να δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία του μηχανισμού.

capital.gr