Ανακούφιση στην Ευρώπη μετά τη νίκη Bαν Nτερ Μπέλεν

Ανακούφιση στην Ευρώπη μετά τη νίκη Bαν Nτερ Μπέλεν

Όλα έδειχναν προς μια μάχη που θα κρίνονταν στο νήμα με μικρό προβάδισμα για τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ. Οι επίσημες εκτιμήσεις όμως μιλούν για καθαρή νίκη του «πράσινου» Αλεξάντερ Bαν Nτερ Μπέλεν, ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας.

Βάσει των εκτιμήσεων που μετέδωσε η αυστριακή τηλεόραση με καταμετρημένο σχεδόν το 70% των ψήφων, ο «πράσινος» Βαν Ντερ Μπέλεν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 53,3% και ο 46χρονος Νόρμπερτ Χόφερ από το Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) ποσοστό 46,7%. Εκτιμάται ότι η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν μπορεί να καλυφθεί από τις σχεδόν 700.000 επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση ξεκινά τη Δευτέρα. Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται από πολλούς αναλυτές ως ήττα των ακροδεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων εκτιμήσεων ο Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχθηκε την ήττα του στο Facebook σημειώνοντας: «Είμαι λυπημένος που δεν τα καταφέραμε. Θα ήθελα τόσο να αναλάβω ευθύνη για την Αυστρίας μας». Το Κόμμα των Ελευθέρων κατέστησε σαφές ότι δεν θα προσβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έκανε τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Σημαντική ήττα των λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ε.Ε.

Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στο Twitter ότι η νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν «ανακουφίζει ολόκληρη την Ευρώπη». Σε μια πρώτη αντίδραση οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν δια στόματος του γενικού γραμματέα Πέτερ Τάουμπερ ότι ο νικητής των εκλογών αναλαμβάνει το έργο «να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε στην αυστριακή κοινωνία ο μακρύς και σκληρός προεκλογικός αγώνας». Από την πλευρά της η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έγραψε μέσω Twitter ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ έδωσε σκληρή μάχη στις εκλογές. Λίγες ώρες νωρίτερα η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στον υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ γράφοντας: «Έχεις τη στήριξη όλων των πατριωτών του κόσμου».

Στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτικών αντικατοπτρίζεται η έκπληξη για την ήττα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ. Κι αυτό διότι τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε πλέον να θεωρείται αναπόφευκτη η συνεχής ενίσχυση του λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια ώρα η Ε.Ε. μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα κλίμα ανασφάλειας και κρίσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Η καθαρή νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία θεωρείται θετικό μήνυμα ότι η πορεία του λαϊκισμού μπορεί να ανακοπεί, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι λύθηκαν τα προβλήματα στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην Ιταλία και αγωνιούν για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Την ίδια στιγμή προκαλεί πολλές ανησυχίες και το 2017 που θα είναι χρονιά εκλογών στη Γαλλία, την Ολλανδία, αλλά και τη Γερμανία.

Naftemporiki.gr