Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Αναβάλλεται η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Αναβάλλεται η τελική απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Ο λόγος είναι η πορεία απομείωσης των ληξιπρόθεσμών οφειλών για μέρος της οποίας απαιτείται επιβεβαίωση. Η διαθεσιμότητα του ποσού πάντως λήγει στις 15 Ιουνίου.

Εκπρόσωπος του ESM αναφέρει ότι “σημειώθηκε πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές, ότι ορισμένες πληρωμές για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελούνται πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ”.

“Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος” και  “είναι έτοιμο να επανέλθει για αυτό το ζήτημα με τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον είναι διαθέσιμη η επιβεβαίωση” που ζητείται.

Επίσης η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η άλλη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της εκταμίευσης του εναπομένοντος 1 δισ. ευρώ που προορίζεται για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών “θεωρείται ικανοποιητική”.

Τι λένε κυβερνήτες πηγές

Υπήρξε θετική εισήγηση από τον ESM για την έγκριση εκταμίευσης και εντός λίγων ημερών θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη για την τυπική έγκριση, αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.
capital.gr