Bλέπουν επέκταση του QE λόγω αναιμικής ανάπτυξης

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λένε
οι αναλυτές

Παρά τις αλλεπάλληλες ενέσεις ρευστότητας, τα αντισυμβατικά μέτρα και τις συνεχείς δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει «ό,τι χρειαστεί», η Ευρωζώνη παραμένει παγιδευμένη σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό.

Με τις κυβερνήσεις είτε αδύναμες είτε απρόθυμες να στηρίξουν τις οικονομίες τους με επενδύσεις και δημοσιονομικά μέτρα, αγορές και αναλυτές εκτιμούν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, δεν έχει άλλη επιλογή από το να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική του.

Καθώς το βασικό επιτόκιο δανεισμού βρίσκεται στο μηδέν και το καταθετικό σε αρνητικά επίπεδα, η επόμενη κίνηση πιθανολογείται ότι θα είναι η επέκταση του ορίζοντα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τον Μάρτιο στον Σεπτέμβριο του 2017 και κατά συνέπεια η αύξησή του πέραν του σημερινού στόχου του 1,7 τρισ. ευρώ.

Η επιμήκυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αυξάνει τις πιθανότητες της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς μέχρι τώρα είναι αποκλεισμένη. Μεταξύ των προϋποθέσεων που θέτει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που πιθανότατα θα εκδοθεί το φθινόπωρο, παράλληλα με τη β’ αξιολόγηση του 3ου μνημονίου.

Πάνω από το 80% των οικονομολόγων, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, αναμένουν μία τέτοια απόφαση, ενώ ανάλογο ποσοστό πιστεύει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα επιδιώξει και την τροποποίηση των κανόνων του προγράμματος, καθώς κινδυνεύει να δει σύντομα την αγορά των ομολόγων, που επιτρέπεται σήμερα να αγοράσει, να στερεύει. Για παράδειγμα θα μπορούσε να αυξήσει το ανώτατο όριό της στο ποσοστό της κάθε έκδοσης ομολόγου που μπορεί να αγοράσει ή να καταργήσει τον κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο ομόλογα με επιτόκιο κά- τω του καταθετικού (που σήμερα είναι στο -0,4%) δεν είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα.

Έως τον Σεπτέμβριο του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λένε οι αναλυτές Bλέπουν επέκταση του QE λόγω αναιμικής ανάπτυξης. Παράλληλα, περίπου το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι θα έρθουν το αργότερο έως τον Δεκέμβριο.

Η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Μάριο Ντράγκι είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία είχε βρεθεί το 2012 ο τότε διοικητής της αμερικανικής Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, όταν και αποφάσισε έναν τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να κρατήσει την αμερικανική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν στο 0,2%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο. Την Πέμπτη, παράλληλα με τις όποιες αποφάσεις της, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει και τις νέες εκτιμήσεις της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη στη νομισματική ένωση των 19 κρατών-μελών.

Χθες, ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης είναι «μη ικανοποιητικοί». Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη για «νέες προσπάθειες» τόνωσης της ανάπτυξης, από τη στιγμή που, όπως είπε, τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε εθνικούς και κοινοτικούς δεσμούς είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Σε μία προσπάθεια, πάντως, να αποτρέψει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά των Γερμανών, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να καταφύγει σε «ακραία» μέτρα, που θα ήταν νομικά αμφιλεγόμενα ή θα υπερέβαιναν την εντολή της. Από το βήμα συνεδρίου στην Ιταλία ο κ. Μερς δεν παρέλειψε επίσης να κάνει αναφορά και στα επίμονα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε αδυναμίες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η τραπεζική ένωση» σημείωσε.

Ναυτεμπορική, 5 Σεπτεμβρίου 2016