ΕΦΚΑ: Σε 5 δόσεις η χρεωστική εκκαθάριση των εισφορών

ΕΦΚΑ: Σε 5 δόσεις η χρεωστική εκκαθάριση των εισφορών

Από χθες το βράδυ ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε να αναρτά στην ιστοσελίδα του efka.gov.gr τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις ασφαλιστικές εισφορές για τον Μάρτιο 2018α αλλά και τα εκκαθαριστικά της εκκαθάρισης τα οποία έχουν υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2016.

Στον αριθμό του 1.155.534 έφτασαν τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, που αναρτήθηκαν χθες στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την  ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η διαδικασία ολοκληρώθηκε και αφορά μόνο όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ασκούσαν αποκλειστικά Επιχειρηματική ή Αγροτική Δραστηριότητα, κατά το έτος εκκαθάρισης.

Αυτό σημαίνει ότι παραμένει η εκκρεμότητα για τις υπόλοιπες κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων, όπως είναι όσοι εργάστηκε με παράλληλη μισθωτή απασχόληση και όσοι αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Γι’ αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ «η εκκαθάριση αποτελεί σύνθετο έργο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με ενέργειες Υπηρεσιών και Φορέων εντός και εκτός του ΕΦΚΑ. Για την υλοποίησή του απαιτήθηκε μελέτη, σχεδιασμός, ανάπτυξη νέων και τροποποίηση των υφιστάμενων μηχανογραφικών εφαρμογών, εμπλουτισμός των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Φορέα και δημιουργία νέων Υπηρεσιών που θα αποτελέσουν τη βάση επί της οποίας θα πραγματοποιείται εφεξής η ετήσια εκκαθάριση».

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για να πληροφορηθούν τα αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, να ενημερωθούν μέσω του «Ενημερωτικού Σημειώματος Εκκαθάρισης» και των Συχνών Ερωτήσεων.

Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα… θυμηθούν σήμερα πόσο… κακό είναι στην Ελλάδα να είσαι ειλικρινής και να δηλώνεις αύξηση εισοδημάτων αφού για όσους είχαν αύξηση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, προκύπτει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών ενώ το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις ως εξής:

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως 31/05

Η 2η δόση έως 29/06

Η 3η δόση έως 31/07

Η 4η δόση έως 31/08

Η 5η δόση έως 28/09

Για όλους αυτούς τους μήνες (αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου) οι επαγγελματίες που τόλμησαν να είχαν αύξηση κερδών το 2016 θα πληρώνουν δύο εκκαθαριστικά δηλαδή και τις τρέχουσες εισφορές και τη δόση των αναδρομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μερικές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, τα ειδοποιητήρια με τα αναδρομικά δεν έχουν τελειώσει. Όσοι υπόκεινται σε εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, θα πρέπει να πληρώσουν έναν νέο γύρο αναδρομικών ο οποίος αυτή τη φορά θα ξεκινήσει από την 1/1/2017 κάτι που που σημαίνει ότι τα ποσά θα είναι τεράστια (δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ φτάνουν στο 14% των καθαρών κερδών).

Για όσους παρουσίασαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, μπορεί να προκύψει και ποσό προς επιστροφή. Αυτό θα συμβεί βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει κανονικά τις εισφορές του μέσα στο 2017 οι οποίες και υπολογίστηκαν με βάση τα κέρδη του 2016. Το ποσό της επιστροφής ο ασφαλισμένος θα μπορεί είτε να το εισπράξει εφάπαξ είτε να το αφήσει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό του προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, θα παραλάβουν ένα μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα καθώς λόγω των μικρών κερδών που εμφανίζουν παραδοσιακά στην εφορία, το ποσό της ελάχιστης καταβολής των 168 ευρώ που έχουν πληρώσει (όσοι το έχουν πληρώσει) μέσα στο 2017 θα φανεί αρκετό ακόμη και αν υπήρχε μια μικρομεταβολή στη δήλωση του 2017 με τα εισοδήματα του 2016. Όσοι το 2016 εμφάνισαν κέρδη κάτω των 7032 ευρώ ετησίως, δεν πρόκειται να δουν καμία μεταβολή στο εκκαθαριστικό σημείωμα που αναρτήθηκε χθες.
dikaiologitika.gr