Επίδειξη (δυσ)αρμονίας στο CSU εν όψει εκλογών

Επίδειξη (δυσ)αρμονίας στο CSU εν όψει εκλογών

Η Βαυαρία διανύει τις τελευταίες ημέρες προεκλογικού αγώνα πριν ανοίξουν την Κυριακή 14 Oκτωβίου οι κάλπες για την ανάδειξη τοπικής βουλής. Η παροιμιώδης αντιπάθεια ανάμεσα στον πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και του τοπικού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ έχει χρωματίσει πολύ αρνητικά τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια και απειλεί να επηρεάσει τα μελλούμενα κυρίως μετά τις εκλογές, αναλόγως του αποτελέσματος.

Επίδειξη σύμπνοιας

Οι δύο εσωκομματικοί αντίπαλοι κάνουν το παν για να κρύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και όπου και όπως μπορούν επιλέγουν να κατεβάσουν τους τόνους και να επιδείξουν σύμπνοια. Το ίδιο έγινε και χθες το βράδυ στην πόλη Ίνγκολστατ, όπου ο βαυαρός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του κόμματος έκαναν μια από τις σπάνιες κοινές προεκλογικές εμφανίσεις στο θέατρο της πόλης. Ίσως μάλιστα να ήταν και ο σωστός χώρος, γιατί πολλοί από το κόμμα είχαν προϊδεάσει για το «θέατρο» που θα έπαιζαν δημοσίως οι δυο πολιτικοί για να αφήσουν την εντύπωση ότι ομονοούν λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Από την πόρτα του θεάτρου ο Χορστ Ζεεχόφερ έκοψε κάθε συζήτηση, «απόψε θέλω να περάσω ένα ωραίο βράδυ», είπε. Λίγο αργότερα και ο Ζέντερ τοποθετήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση. «Έχουμε κοινή υποχρέωση να επιτύχουμε το καλύτερο για τη CSU και τη Βαυαρία, όπως ο καθένας από μας».

Είναι όμως πράγματι έτσι; Με έκπληξη και θυμό το κόμμα παρακολουθεί την προσπάθεια να επιρρίψει την ευθύνη της επαπειλούμενης εκλογικής καταστροφής ο ένας στον άλλο από τώρα, και μάλιστα δημόσια. Ο Ζέντερ δεν επιτέθηκε ανοιχτά κατά του Ζεεχόφερ, αλλά έμμεσα καταλογίζοντας ευθύν για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Ζεεχόφερ κατά Ζέντερ

Ο Ζεεχόφερ αντίθετα επιτέθηκε ονομαστικά κατά του Ζέντερ διευκρινίζοντας ότι τους τελευταίους 6 μήνες δεν αναμείχθηκε ούτε στη βαυαρική πολιτική ούτε στον προεκλογικό αγώνα. «Είναι προνόμιο του Ζέντερ» είπε σε συνέντευξη, «αυτός είναι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του προεκλογικού αγώνα». Ακόμη κι αν ο αρχηγός του κόμματος δεν το λέει ανοιχτά, υπονοεί ότι ο Ζέντερ θα ευθύνεται για ό,τι συμβεί την Κυριακή των εκλογών. Σε άλλη μάλιστα συνέντευξη υπενθύμισε ότι  ίδιος όχι μόνο έχει εκλεγεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019 ως πρόεδρος του κόμματος και ότι ως υπουργός Εσωτερικών έχει να επιτελέσει «τεράστιο έργο» μπροστά του, αλλά υποβάθμισε την ικανότητα του Ζέντερ να επιτύχει ένα καλό ποσοστό με βάση τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Τα λεγόμενα Ζεεχόφερ στη συνέντευξη θεωρούνται ως εκτός πραγματικότητας σχολιάστηκαν από κύκλους του κόμματός του.

Το επιχείρημά τους είναι ότι ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ έχει παραδεχθεί ότι οι χαμηλές δημοσκοπήσεις οφείλονται στην ενδοκυβερνητική διαμάχη για το προσφυγικό. Μάλιστα τμήματα της κομματικής βάσης του CSU δεν μπορούν να συγκρατήσουν το θυμό τους εναντίον του Ζεεχόφερ και μια πλειονότητα πιστεύει ότι ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να παραδώσει τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Finale furioso για τον Ζεεχόφερ;

Ακόμη κι αν Ζεεχόφερ και Ζέντερ στις δημόσιες εμφανίσεις τους επιδεικνύουν σύμπνοια και ο βαθμός άπωσης μεταξύ τους έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο, οι δημόσιες και άμεσες αλληλοκατηγορίες τόσο κοντά χρονικά στις εκλογές, είναι κάτι το πρωτοφανές. Ο Ζέντερ, που δεν φαίνεται να κινδυνεύει πολιτικά ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, προσπαθεί με χιούμορ να αντιπαρέλθει. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων έχουν πάρει την κατηφόρα, τελευταία έφτασαν στο 33%, το όνειρο της απόλυτης πλειοψηφίας μοιάζει απλησίαστο, το κλίμα στο κόμμα είναι βαρύ. Μόνο οι εκλογές που πλησιάζουν είναι αυτές που καθυστερούν την απόλυτη ρήξη ανάμεσα στους δύο πολιτικούς. Ανοιχτό μένει κι αν ο Ζεεχόφερ θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος. Εξαρτάται από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν πέσει κάτω από το 35 ή 36%, θα δρομολογηθεί ένα finale furioso για τον βαυαρό πολιτικό.
dw.com