Επίδομα παιδιού 2018: Το νέο Α21 και τα ασφυκτικά πλαίσια για την β΄δόση

Επίδομα παιδιού 2018: Το νέο Α21 και τα ασφυκτικά πλαίσια για την β΄δόση

Σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο θα πρέπει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να υποβάλλουν τα φετινά Α21, προκειμένου να τους καταβληθεί το Επίδομα Παιδιού για το 2018 και συγκεκριμένα για να προλάβουν να πληρωθούν την β΄δόση στο τέλος Ιουνίου, αν και το νομοθετικό πλαίσιο, που έθεσε το υπουργείο Εργασίας, ήθελε την πληρωμή της δόσης, αυτό το μήνα

Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου και όχι στα τέλη Μαΐου θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του νέου επιδόματος παιδιού 2018 που πλέον καταβάλλεται, από τον ΟΠΕΚΑ, κάθε δίμηνο και όχι κάθε τρίμηνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αν και δεν τηρήθηκε λόγω της αναβολής της έναρξης υποβολής των Α21.

Προϋπόθεση οι δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει την αίτηση του νέου Α21 και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει της φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2017. Βέβαια η αίτηση Α21 είναι ακόμη ερμητικά «κλειστή» και οι διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΑ που δημοσιεύσαν πρώτα τα dikaiologitika.gr, θέλουν την πλατφόρμα να ανοίγει προς το τέλος του Μαίου. Γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για την υποβολή των δηλώσεων τους αλλά και του Α21. Οι δικαιούχοι θα έχουν στην διάθεση τους μόλις λίγο παραπάνω από 20 ήμερες.

Όπως έχει διαμηνύσει ο ΟΠΕΚΑ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα αίτηση Α21 αναμένεται να ανοίξει το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και οι δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 20 Ιουνίου, έως και μία εβδομάδα δηλαδή πριν από την καταβολή του επιδόματος. Βέβαια ο ΟΠΕΚΑ και το υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να έχουν διδαχτεί από τα γεγονότα του παρελθόντος.

Ο φόρτος που θα φέρει το ασφυκτικό χρονικό διάστημα, που θα έχουν στην διάθεση τους, να υποβάλλουν τα παραπάνω οι δικαιούχες οικογένειες, αν κρίνουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο ηλεκτρονικός κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε, είναι δεδομένο ότι TAXISnet αλλά και νέα πλατφόρμα, ότι θα φτάσουν στα όρια τους, δημιουργώντας βέβαια νέες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην προλάβουν να πληρωθούν.

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η μετακίνηση της ημερομηνίας πληρωμής -κατά έναν μήνα- κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί στους δικαιούχους επαρκής χρόνος να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να γίνεται αφού ο ρυθμός υποβολής μόνο αργός μπορεί να κρίνεται,  λίγο λιγότερο από έναν μήνα μετά την έναρξη της υποβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έως σήμερα έχουν υποβληθεί 476.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο άνω των 6 εκατ. φορολογουμένων.

 

Ακολουθεί πίνακας για την πορεία υποβολής

Η καθυστέρηση έναρξης του Α21 έχει και ως συνέπεια, οι φορολογούμενοι να έχουν γυρίσει την πλάτη στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων αφού όπως προκύπτει από το παραπάνω διάγραμμα και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σχέεση μετα δύο προηγούμενα χρόνια είναι πολύ «κάτω» ο ρυθμός που «πέφτουν » στο TAXISnet οι δηλώσεις.

Tεχνικά όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΑ, η νέα πλατφόρμα για την αίτηση Α21, που θα προσφέρει σημαντικά καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, δεδομένου ότι θα τους απαλλάσσει από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία και προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και θα ενσωματώνει ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ διευκρινισε ότι η μετακίνηση αυτή δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή της Γ΄ δόσης στα τέλη Ιουλίου, η οποία και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 25-27 Ιουλίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το 2018 έως και την 20ή Ιουλίου. Στις Β΄ και Γ΄ δόσεις θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι αναδρομικές οφειλές από την αρχή του έτους του νέου επιδόματος παιδιού, οι τυχόν αναγκαίοι συμψηφισμοί, καθώς και αναδρομικές οφειλές εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών, που θα έχουν οριστικοποιηθεί και ελεγχθεί.
dikaiologitika.gr