Εξι «μνηστήρες» για τη θέση του επικεφαλής στην Εθνική – Τι αλλάζει στην Alpha Bank

Εξι «μνηστήρες» για τη θέση του επικεφαλής στην Εθνική – Τι αλλάζει στην Alpha Bank

Προ των πυλών ενός νέου κύκλου αλλαγών στα ανώτερα διοικητικά τους κλιμάκια, που θα έχει τη… σφραγίδα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

Η αιφνίδια, προ δεκαημέρου, παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κατέδειξε την ισχύ που διαθέτει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις διαδικασίες ανάδειξης διοικήσεων στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Οπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής από την επομένη της αποχώρησής του, τα σενάρια για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στον ιστορικότερο ελληνικό τραπεζικό όμιλο δίνουν και παίρνουν. Παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις, ρόλο στην απόφαση θέλει να παίξει και η κυβέρνηση. Ωστόσο, κοινοτικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι «τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο SSM. Ως εκ τούτου μην ψάχνετε ανάμεσα σε υποψηφίους για τους οποίους δεν έχει θετική άποψη ο επόπτης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογές του SSM είναι τα εξής:

Ο σημερινός αναπληρωτής CEO του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τουλάχιστον μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον προσεχή Ιούνιο, όπου θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα οι τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Μυλωνάς χαίρει της εκτίμησης της αγοράς, καθώς θεωρείται τεχνοκράτης, με ειδίκευση στα μάκρο και εμπειρία στο risk management, ενώ γνωρίζει την τράπεζα λόγω της πολυετούς παρουσίας του σε διοικητικές θέσεις από το 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την παραμονή του στο τιμόνι της Εθνικής, καθώς τον θεωρεί άνθρωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και πολιτικά προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος είναι επικεφαλής του συστημικού ομίλου αυτήν τη στιγμή στην εκτέλεση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γνωρίζει όσο κανείς άλλος την εγχώρια τραπεζική αγορά, καθώς κατέχει διευθυντικές και ανώτερες διοικητικές θέσεις από το 1992.

Ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τον SSM, λόγω των συνεχών επαφών που έχει για λογαριασμό της τράπεζας με τα στελέχη του επόπτη. Διακρίνεται για τις τεχνοκρατικές και διοικητικές του ικανότητες.

Ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος είναι μία επιλογή που θα προέκρινε ο SSM καθώς είναι γνώστης των αγορών και έχει συνδέσει το όνομά του με την πρώτη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, την άνοιξη του 2014. Σήμερα εργάζεται στην JP Morgan.

Η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον πρόεδρό της Κώστα Μιχαηλίδη όσο και με το μέλος του ΔΣ της τράπεζας Marianne Økland από τη Νορβηγία, που είναι τα μάτια και τα αφτιά του SSM στον ελληνικό όμιλο. Η κυρία Τζάκου έχει μακρόχρονη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, όπου εργάζεται ανελλιπώς από το 1982. Στην Εθνική Τράπεζα είναι από το 2007 επικεφαλής σε γενικές διευθύνσεις, ενώ θεωρείται ειδική στην ανάπτυξη των εργασιών λιανικής τραπεζικής.

Ο γενικός διευθυντής της Eurobank Κώστας Βασιλείου, που θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα τραπεζικά στελέχη. Στη Eurobank εργάζεται από το 2005, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής της Τραπεζικής Επιχειρήσεων και της Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου.

Τα σενάρια διαδοχής στην Alpha Bank

Αλλαγή στο μάνατζμεντ της Alpha Bank θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ, καθώς η διοίκησή του θεωρεί ότι ο κύκλος του Δημήτρη Μαντζούνη έχει κλείσει. Βέβαια, τα πράγματα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τόσο απλά. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, η διοίκηση της τράπεζας πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα τελευταία stress tests.

Δεύτερον, η Alpha Bank έχει καταφέρει να ολοκληρώσει επιτυχώς, αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, τις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις της, ενώ έχει αποπληρώσει πλήρως τη βοήθεια που είχε λάβει στο παρελθόν από κρατικά πακέτα για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητάς της. Ως αποτέλεσμα το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει υποχωρήσει πλέον στο 11% από 83% το 2013.

«Πώς λοιπόν θα επιβάλεις την αλλαγή μιας τόσο επιτυχημένης διοίκησης» αναρωτιούνται αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι ο κ. Μαντζούνης θα αποχωρήσει όταν ο ίδιος το επιλέξει. Κατά μία εκδοχή, θα προτιμήσει να αποχωρήσει από τον τραπεζικό όμιλο μετά την επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του, στα τέλη της εφετινής χρονιάς.

Τα φαβορί για τη θέση

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι επικρατέστεροι για τη θέση του CEO της Alpha Bank, εφόσον κινηθούν οι διαδικασίες αποχώρησης του κ. Μαντζούνη, είναι οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της τράπεζας Γιώργος Αρώνης και Σπύρος Φιλάρετος, αλλά και ο σημερινός CFO Βασίλης Ψάλτης, που «παίζει» και για τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο εσωτερικό του ομίλου η πλειονότητα των στελεχών έχει σαφή προτίμηση σε έναν εκ των δύο αναπληρωτών CEO της τράπεζας, που θεωρούνται …παιδιά της. Σε αντίθεση με τον κ. Ψάλτη που προέρχεται από την Εμπορική Τράπεζα.

Ωστόσο ο κ. Ψάλτης, ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με τον SSM για λογαριασμό της Alpha Bank, στο πλαίσιο του τακτικού της ελέγχου από την ΕΚΤ, έχει άριστη συνεργασία με τα στελέχη του εποπτικού μηχανισμού τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πολύ αξιόπιστος συνομιλητής, καθώς είναι ακριβής σε ό,τι λέει και αποτελεσματικός στη δουλειά του.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα… ντέρμπι, η τελική έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί από τον χρόνο αποχώρησης του κ. Μαντζούνη, τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του CEO, τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ των βασικών μετόχων της τράπεζας και τη στάση που θα τηρήσει ο SSM.
in.gr