Γερμανικά ΜΜΕ: Του χρόνου η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Γερμανικά ΜΜΕ: Του χρόνου η απόφαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στην καθυστέρηση της απόφασης συμμετοχής του ΔΝΤ στο πακέτο για την Ελλάδα αναφέρεται το Spiegel ενώ η εκλογή του Ντ.Τραμπ και οι σχέσεις με την Γερμανία βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανόφωνου Τύπου.

Το Spiegel στις οικονομικές του σελίδες φιλοξενεί δημοσίευμα στο οποίο αναφέρει ότι “Το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον επόμενο χρόνο εάν θα συμμετάσχει οικονομικά στο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Το νωρίτερο τον Ιανουάριο το ΔΝΤ θα λάβει μια απόφαση, αναφέρεται από κύκλους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από συνάντησή τους στις αρχές της εβδομάδας. Αρχικά η απόφαση ήταν να ληφθεί στο τέλος του έτους. Προβλέπεται πάντως η συμμετοχή να είναι πολύ πιο μικρή από όσο υπολογιζόταν τον προηγούμενο χρόνο. Ο διεθνής οργανισμός από την Ουάσινγκτον πιθανόν να διαθέσει ένα μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων αντί των 12 ή 16 δισεκατομμυρίων για τα οποία γινόταν λόγος το 2015. Η απόφαση του ΔΝΤ καθυστερεί διότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανία δεν θέλουν να εγγυηθούν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, κάτι όμως που το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση  για να συμμετάσχει. Μόνο έτσι μπορεί μακροπρόθεσμα να εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας, επιχειρηματολογούν οι ειδικοί του ΔΝΤ. Παρατηρείται μια προσέγγιση των δυο πλευρών διότι μια σειρά θετικών εξελίξεων μειώνουν την αναγκαιότητα να αποφασιστεί γρήγορα μια μείωση του χρέους.

Και το δημοσίευμα καταλήγει: “H ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί, επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, αναφέρεται από τους κύκλους των διαπραγματευτών. Όλα αυτά καθιστούν τη χώρα ικανότερη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.

Η Γερμανία να διδαχθεί από τις αμερικανικές εκλογές

Το θέμα βεβαίως που κυριαρχεί και σήμερα είναι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung προτρέπει τη Γερμανία να διδαχθεί από τις αμερικανικές εκλογές και γράφει: “και στους Γερμανούς δεν αρέσει να τους παρουσιάζει κανείς το Α για Β και μετά να τους λέει πως το Α είναι πολύτιμο και δεν υπάρχει εναλλακτική. CDU και SPD δεν θα πρέπει να απομακρυνθούν από τέτοιες πρακτικές μόνο όταν εμφανιστεί ένα παρόμοιος Τραμπ στη Γερμανία. Η Γαλλία, ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας, απειλείται ήδη με τα χειρότερα”.

Η Welt του Βερολίνου σημειώνει για τις σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας: “Θα εξαρτηθεί από τις πράξεις του Τραμπ εάν θα διατηρηθεί η εσωτερική συνοχή. Αλλά οι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο θα πρέπει να έχουν καλά στο μυαλό τους τι μπορούν να αντέξουν οι διατλαντικές σχέσεις και τι έχουν αντέξει μέχρι τώρα. Η ψυχραιμία χαρακτηρίζει τα πρώτα βήματα της Μέρκελ απέναντι στον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως έκανε και ο Σρέντερ με τον 43ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Άσκηση κριτικής, διατήρηση αποστάσεων”.

Τέλος, η Osnabrücker Zeitung σχολιάζει: “Ο Τραμπ υποσχέθηκε πολλά στους οπαδούς του και τώρα θα πρέπει να πράξει. Και είναι αλήθεια πως τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί του μελλοντικού Προέδρου πιστεύουν ότι θα λάβει εντυπωσιακές αποφάσεις…Όσο γρηγορότερα όμως ο κόσμος αρχίσει να αμφιβάλλει για τη σωτηρία της Αμερικής και όσο γρηγορότερα φθαρεί το φωτοστέφανό του τόσο πιο χονδροειδώς αυτός θα πράττει”.

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle