Οι εννέα ευρωπαϊκές μετοχές που θα επηρεαστούν άμεσα από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Οι εννέα ευρωπαϊκές μετοχές που θα επηρεαστούν άμεσα από τις εκλογές στις ΗΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι προσδοκίες μιας νίκης Κλίντον – που θεωρείται ως η υποψήφια που θα προκαλέσει την λιγότερη αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των πολιτικών της θέσεων – ενθάρρυναν τους επενδυτές να αγοράσουν risk-assets, ενώ η είδηση ότι το FBI δεν θα προχωρήσει σε δίωξη, προκάλεσε ένα εντυπωσιακό ράλι την Δευτέρα τόσο στις ΗΠΑ, όσο την Ασία και την Ευρώπη.

“Σε αυτή τη βάση, η βραχυπρόθεσμη αντίδραση σε μια νίκη Κλίντον θα πρέπει να στείλει του κλάδους όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, τα βασικά υλικά και η τεχνολογία, υψηλότερα”, όπως τονίζει η Barclays σε νέο της note.

Μία νίκη Τραμπ, ωστόσο, “θα ωθήσει υψηλότερα τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, την υγειονομική περίθαλψη και την βιομηχανία”, οι οποίοι και θεωρούνται αμυντικές επενδύσεις.

Η άνοδος του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις την περασμένη εβδομάδα “χτύπησε” τις παγκόσμιες αγορές, με τον S&P 500 να σημειώνει το μεγαλύτερο αρνητικό σερί των τελευταίων 35 ετών.

Ακολουθούν μερικές επενδυτικές προτάσεις αναλυτών για τις ευρωπαϊκές μετοχές που θα επωφεληθούν από μια νίκη Τραμπ ή από μια νίκη Κλίντον, ή που τα… πράγματα είναι πιο σύνθετα…

Οι 3 νικητές του Τραμπ / χαμένοι της Κλίντον

Actelion – Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών δεν “χειροκρότησαν” τις αυξημένες πιθανότητες μιας προεδρίας Κλίντον, καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει προτείνει αυστηρότερη ρύθμιση των τιμών του κλάδου. Ακόμα και αν η πολιτική πίεση παραμείνει στον κλάδο με νίκη Τραμπ, είναι ένας αμυντικός κλάδος, ο οποίος ωφελείται σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως σημειώνει το Reuters. Η Barclays ξεχωρίζει την Actelion καθώς το 50% των εσόδων της εταιρείας προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Fresnillo – Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού είναι ένα ασφαλές καταφύγιο το οποίο επωφελείται σε περιόδους αβεβαιότητας. Η Fresnillo έχει βάση στο Μεξικό, είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, ενώ τα έσοδά της είναι σε δολάρια. Έτσι, θα βγει κερδισμένη σε περίπτωση νίκης Τραμπ, καθώς το μεξικανικό πέσο υποχωρούσε κάθε φορά που οι πιθανότητες μιας προεδρίας Τραμπ σημείωναν αύξηση.

BAE Systems – H μη δεσμευτική στάση του Τραμπ για την υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των δαπανών άμυνας στην Ευρώπη, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, τονίζει το Reuters. Η Societe Generale επιλέγει την BAE Systems ως μία μετοχή που θα μπορούσε να επωφεληθεί, τονίζοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε discount 5% σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά και 20% σε σχέση με τον κλάδο της άμυνας στην Wall Street.

Οι 3 νικητές της Κλίντον / χαμένοι του Τραμπ

Prudential – Οι αναλυτές της Barclays και της Societe Generale σημειώνουν ότι μία νίκη Κλίντον θα οδηγήσει τους επενδυτές να αποτιμήσουν μια αύξηση των επιτοκίων της Fed το Δεκέμβριο. Αυτό θα βοηθήσει της χρηματοπιστωτικές εταιρείες όπως η ασφαλιστική Prudential, η οποία έχει 42% έκθεση των εσόδων της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

BBVA – Η BBVA χαρακτηρίζεται από την Credit Suisse και την Societe Generale ως η ευρωπαϊκή τράπεζα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο Μεξικό, από όπου και συγκεντρώνει το 30% των εσόδων της. Η μετοχή θα “χτυπηθεί” αν νικήσει ο Τραμπ και καταργήσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί. “Προσέξτε επίσης την Banco Santander”, τονίζουν Credit Suisse και Societe Generale.

Luxottica – Οι αναλυτές της Barclays συνδέουν μία νίκη Τραμπ με την αποδυνάμωση του δολαρίου και τους φόβους της οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ. Ετσι, σε περίπτωση νίκης Κλίντον, επιλέγουν την Luxottica του κλάδου ειδών πολυτελείας, καθώς το 58% των εσόδων της προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι 3 μετοχές με πιο… περίπλοκες προοπτικές

Ashtead – H Ashtead χαρακτηρίζεται από την Deutsche Bank ως η ευρωπαϊκή εταιρεία με την υψηλότερη έκθεση στις αυξημένες δαπάνες υποδομής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 84% των εσόδων της να προέρχεται από εκεί. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις δαπάνες υποδομής. Η Deutsche Bank συστήνει τον κλάδο σε περίπτωση νίκης Τραμπ, ενώ η Societe Generale το συστήνει επίσης αλλά εάν κερδίσει η Κλίντον.

CRH – Η CRH είναι μια κατασκευαστική εταιρεία που θα επωφεληθεί επίσης από την αύξηση των δαπανών για υποδομές στις ΗΠΑ, με 50% έκθεση των εσόδων της εκεί. Η Barclays την ξεχωρίζει ως μία μετοχή που θα επωφεληθεί από μια νίκη Τραμπ, αλλά η Κλίντον έχει επίσης δεσμευτεί να δαπανήσει περισσότερα για τις υποδομές.

Barclays – Οι αναλυτές της Credit Suisse επισημαίνουν ότι η Κλίντον έχει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο ρυθμιστικό πλαίσιο των μεγάλων τραπεζών από ότι ο Τραμπ, ο οποίος μπορεί να έρθει κοντά στην κατάργηση του νόμου Dodd-Frank. Αλλά οι συνέπειες μιας νίκης Τραμπ για την οικονομική ανάπτυξη, ειδικά εάν η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ καθυστερήσει, θα μπορούσε να βλάψει τις εταιρείες που έχουν σημαντική έκθεση της κερδοφορίας του σε δολαρία, όπως η Barclays, ακόμη και αν το πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι θα τις ωφελήσει.

Ελευθερίας Κούρταλη, Capital.gr