Η “λίστα” που θα κρίνει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Η “λίστα” που θα κρίνει τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Τον “τετραγωνισμό του κύκλου” επιχειρεί η Κομισιόν σε συνεργασία με τον ESM προκειμένου να εξασφαλιστεί το πράσινο φως από το Βερολίνο για το “πακέτο ελάφρυνσης” του χρέους.

Η μέχρι στιγμής απορριπτική στάση του Βερολίνου για τον “αυτοματισμό” του μηχανισμού περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους όταν θα επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, επιχειρείται να ξεπερασθεί με “εγγυήσεις” οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στη συμφωνία – πακέτο για τη μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος περίοδο.

Στις εγγυήσεις αυτές πρώτο λόγο έχει η απαίτηση του Βερολίνου να υπάρχει ενσωματωμένος μηχανισμός προληπτικής παρακολούθησης έτσι ώστε οι τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους να εμποδίζουν την ενεργοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, στον βαθμό που είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής επιλογής και όχι εξωτερικών παραγόντων. Δεύτερη απαίτηση του Βερολίνου είναι η περιβόητη “λίστα” των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί στην διάρκεια του τρίτου προγράμματος.

Η “λίστα” αυτή με το δεδομένο ότι θα είναι συγκεκριμένη και δεσμευτική θα προσδιορίζει έμμεσα τα όρια της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς την δυνατότητα παρεκκλίσεων.

Και οι δύο αυτές απαιτήσεις έμμεσα αλλά σαφώς διαλύουν την λογική της “καθαρής εξόδου” τουλάχιστον για το πρώτο χρονικό διάστημα μέχρι και το 2022, στο οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στην Κομισιόν επιχειρείται να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός εποπτείας ο οποίος να μπορεί να αποφύγει τα χαρακτηριστικά επέκτασης του τρίτου προγράμματος…

Το ΔΝΤ παρακολουθεί τις διεργασίες αυτές και -έμμεσα- ενημερώνεται αλλά δεν έχει εμπλακεί παρά μόνο στο στοιχείο εκείνο που αφορά στη διασφάλιση της “αυτοματοποιημένης” εφαρμογής της περιβόητης γαλλικής πρότασης την υλοποίηση της οποίας επεξεργάζεται ο ESM. Σύμφωνα με τον ESM η αυτοματοποιημένη εφαρμογή της πρότασης εξασφαλίζει την διατήρηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους κάτω από το 15% – 20% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση γεγονός που καθιστά την βιωσιμότητα του χρέους εφικτή. Την εκτίμηση αυτή έχει υιοθετήσει και το ΔΝΤ και για τον λόγο αυτό επιμένει με αδιάλλακτο τρόπο στο θέμα της “αυτοματοποιημένης” εφαρμογής της πρότασης.

Αυτό είναι που “πολιτικά” δεν μπορεί να δεχθεί το Βερολίνο λόγω των προβλημάτων του CSU (πίεση από Φιλελεύθερους και AfD) ενόψει των εκλογών στην Βαυαρία τον Οκτώβρη.

Ο ρόλος του γάλλου ΥΠΟΙΚ κ. Λε Μερ ο οποίος διατηρεί ανοικτή επικοινωνία με τον κ. Σολτς, είναι ουσιαστικός αλλά δεν έχει σταθεί ικανός να βρει μέχρι στιγμής “διέξοδο” σ’ αυτή την διελκυστίνδα και κατά τα φαινόμενα πολύ δύσκολα θα βρεθεί μία λύση μέχρι τις 21/6. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει έντονη φημολογία ότι τίποτα δεν πρόκειται να λήξει πριν από τις 12 Ιουλίου ή ακόμα και παραμονή της 20ης Αυγούστου.
capital.gr