Οι πλειστηριασμοί θα κρίνουν την εκταμίευση της δόσης

Οι πλειστηριασμοί θα κρίνουν την εκταμίευση της δόσης

Την ώρα που οι δανειστές απαιτούν μπαράζ πλειστηριασμών για την «ομαλή» ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ ο ένας μετά τον άλλον οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας με αποφάσεις τους παρατείνουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία και σε ορισμένες περιπτώσεις και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τον Μάρτιο.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν τονίζεται ότι η κατάσταση στα Ειρηνοδικεία παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Όσον αφορά την ατάραχη διεξαγωγή των πλειστηριασμών στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Αθηνών – Πειραιώς έχει ανακοινώσει από τα τέλη Δεκεμβρίου ότι έως τις 31 Ιανουαρίου δεν θα προχωρήσει κανένας φυσικός πλειστηριασμός αλλά εκτελούνται κανονικά οι ηλεκτρονικοί. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα γενική συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται πώς διάταξη νόμου ορίζει πλέον ότι από τις 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί πανελλαδικά θα πρέπει να διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την ομαλή, διαρκή και ανά την ελληνική επικράτεια εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί θα δώσουν ειδική σημασία για το κατά πόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διενεργούνται αδιάλειπτα παρατηρώντας τις πράξεις που θα γίνουν και μέσα στον Φεβρουάριο.

Στόχος της Αθήνας, αλλά και των θεσμών, είναι να καταστεί εφικτή η εκπλήρωση όλων των όρων πριν την 19η Φεβρουαρίου, όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup.

in.gr