Ηλεκτρονικά και σε 12 δόσεις όλες οι πληρωμές φόρων

Ηλεκτρονικά και σε 12 δόσεις όλες οι πληρωμές φόρων

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το δημόσιο, θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM».

Όπως είπε η Ράνια Αντωνοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο.

Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόσθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Εγκλωβισμένοι στις δόσεις

Φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι κάθε μήνα ζουν με την αγωνία της δόσης ή των δόσεων. Βρέξει – χιονίσει, στο τέλος κάθε μήνα θα πρέπει να έχουν βάλει στην άκρη και να έχουν εξασφαλίσει ένα ποσό που θα πηγαίνει κατευθείαν στα κρατικά ταμεία.

Ορισμένοι και για τα επόμενα 10 χρόνια, θα είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της δόσης ή των δόσεων που θα πρέπει να πληρώνουν για να γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Τους επόμενους μήνες, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν ακόμη και τέσσερις διαφορετικές υποχρεώσεις χωρίς να έχουν κανένα περιθώριο απόκλισης.

– Ρύθμιση 120 δόσεων. Οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ που έχουν συσσωρευτεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2016 θα μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Ομως σε αυτήν τη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν όλοι. Από την αρχή εξαιρέθηκαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ καθώς και οι επαγγελματίες που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα υπό το βάρος των υποχρεώσεων. Προϋπόθεση για να υπαχθούν οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι έμποροι στη ρύθμιση είναι να κριθούν βιώσιμοι, δηλαδή να μπορούν να πληρώνουν μέχρι το τέλος τις δόσεις της ρύθμισης. Για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην παραλείπουν καμία τρέχουσα υποχρέωση (υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων κ.λπ.).

– Ρύθμιση 12 δόσεων. Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2017 είτε προς την Εφορία είτε προς τα Ταμεία μπορούν να ρυθμιστούν το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις του 2017, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οπότε μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο. Οι φρέσκες οφειλές μόνο προς την Εφορία που γεννήθηκαν το περασμένο έτος υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.

– Ρύθμιση 100 δόσεων του 2015. Οσοι είχαν υπαχθεί θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις που «τρέχουν». Για να μη βρεθούν εκτός ρύθμισης και επανέλθουν κατασχέσεις και διώξεις, θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές τους.

– Τρέχουσες υποχρεώσεις. Πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους για να μη χάνουν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι αυτομάτως τις ρυθμίσεις. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατάσταση θα είναι ασφυκτική. Εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έχουν να πληρώσουν και τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί από πέρυσι λόγω επικούρησης, εφάπαξ, διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των εισφορών κ.λπ.
kerdos.gr