Ιταλία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τζεντιλόνι

Ιταλία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Τζεντιλόνι

Στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δόθηκε η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Η εντολή εδόθη από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών στο προεδρικό μέγαρο. Πλέον, ο κ. Τζεντιλόνι θα αρχίσει σειρά επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση.

«Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του προέδρου θα αποτελέσουν τη βάση της δουλειάς μου», δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, κατά την έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο, προσθέτοντας ότι για τον σχηματισμό της κυβέρνησης «θα κινηθεί εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Ο Ματέο Ρέντσι παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ως απόρροια της επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αποσταθεροποιήσει οικονομικά τη χώρα, εγείροντας πλήθος ανησυχιών, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα προβλήματα του εύθραυστου χρηματοπιστωτικού κλάδου.