Κοντά σε νέα ρεκόρ η Wall Street

Κοντά σε νέα ρεκόρ η Wall Street

Με κέρδη “τερμάτισαν” οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες και μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του 2017, με τον Dow Jones, ωστόσο, να μην καταφέρνει να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 20.000 μονάδων και τον S&P 500 μόλις μία “ανάσα” μακριά από νέο ιστορικό υψηλό.

Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε στα πρακτικά από τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου της Federal Reserve, οπότε και αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο. Τα πρακτικά επιβεβαίωσαν αυτά, για το οποία προετοιμάστηκε, ήδη από τον Δεκέμβριο, η αγορά σχετικά με την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προβεί σε περισσότερες κινήσεις φέτος. Γίνεται λόγος, συγκεκριμένα, για επιθετικότερο ρυθμό αύξησης, ενώ αποτυπώνεται και σημαντική αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο της εκλογής του Donald Trump στην αμερικανική οικονομία.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 19.942,23 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,57% στις 2.270,75 μονάδες και ο τεχνολογικόςNasdaq κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 5.477 μονάδες.

Την ίδια ώρα, το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι των βασικών νομισμάτων, υποχωρώντας από το υψηλό των 14 ετών.

Στα μάκρο της ημέρας, ανακοινώθηκε ότι ενισχύθηκε περαιτέρω, τον Δεκέμβριο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών του Institute for Supply Management (ISM) “σκαρφάλωσε” σε υψηλό 14 μηνών στις 63,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 52,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Capital