Με αίτηση η επιστροφή ακατάσχετων επιδομάτων που κατασχέθηκαν για χρέη στα Ταμεία

Με αίτηση η επιστροφή ακατάσχετων επιδομάτων που κατασχέθηκαν για χρέη στα Ταμεία

Με αίτηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και με την κατάθεση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών θα επιστρέφονται επιδόματα και παροχές που κατασχέθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, για χρέη προς τα ταμεία.

Δικαίωμα επιστροφής προνοιακών επιδομάτων, θα έχουν στο εξής οφειλέτες που υπέστησαν κατάσχεση μέσω τραπεζικών λογαριασμών, από το ΚΕΑΟ. Σε σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι θα μπορούν να επιστρέφονται, εάν έχουν κατασχεθεί, ποσά από τη διατροφή ανήλικου τέκνου, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Για να συμβεί αυτό προηγήθηκε παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη, που δέχτηκε σχετικές καταγγελίες πολιτών. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι κατασχέθηκαν καταθέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, που αφορούσαν προνοιακά επιδόματα.

Επισημαίνεται ότι η κατάσχεση στο εξής δεν θα ισχύει ακόμα και αν ο δικαιούχος της κοινωνικής παροχής είναι δικαστικός συμπαραστάτης ή κάποιος από τους γονείς ή άλλος νόμιμος εκπρόσωπος του δικαιούχου.

Στο έγγραφο του ΣτΠ προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ τονίζεται ότι θέμα τις παραβίασης διατάξεων που διασφαλίζουν το ακατάσχετο τέτοιων επιδομάτων. Κατά συνέπεια η αξιοπρεπής διαβίωση των δικαιούχων, επίσης τίθεται σε κίνδυνο.
dikaiologitika.gr