Μοσκοβισί: Εχουμε 100 ημέρες για μια πλήρη συμφωνία

Μοσκοβισί: Εχουμε 100 ημέρες για μια πλήρη συμφωνία

Το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Αυτή η πρόοδος δείχνει την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στο πρόγραμμα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Όπως είπε ο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup τώρα μπαίνουμε στο τελικό στάδιο του προγράμματος και είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να τελειώσει επιτυχημένα το πρόγραμμα. Αυτό είναι όρος για οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, επανέλαβε.

«Όπως είπε και στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα προχωράνε. Ενημερωθήκαμε ότι η τεχνική δουλειά σε ότι αφορά τον γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη προχωρά καλά».

Σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί η μελλοντική εξόφληση των δανείων του EFSF και οι μελλοντικές πληρωμές με την ανάπτυξη ώστε να εξασφαλιστεί βιωσιμότητα. Όπως τόνισε η συζήτηση για αυτό αλλά και άλλα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστεί τον Απρίλιο.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να παρουσιάσει τον Απρίλιο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης κάτι που θα είναι κρίσιμο στοιχείο για την μετά πρόγραμμα περίοδο που θα καθοριστεί προς το τέλος του προγράμματος».

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί προσέθεσε ότι είμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21 Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, πρέπει να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ και να επιταχύνουμε.

Πρέπει να υπάρξει καθαρή δέσμευση από όλες τις πλευρές και να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις: την αναπτυξιακή ατζέντα που θα ετοιμάσει η ελληνική πλευρά. Είναι σημαντικό να οριστεί από τους Ελληνες καθώς αφορά την Ελλάδα, τόνισε.

Το δεύτερο θέμα είναι η τεχνική εργασία για το χρέος. Εστιάζουμε στον γαλλικό μηχανισμό. Εγινε πρόοδος αλλά η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί.

Τέλος, τόνισε, έχουμε το «μελλοντικό πλαίσιο στήριξης για την Ελλάδα», την μετά-πρόγραμμα επιτήρηση. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο. Το λέω μήνες, στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα και η μεγάλη επώδυνη περίοδος του προγράμματος να μείνει πίσω μας, πίσω από την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος».

Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε τελικές αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση ήταν θετική αλλά δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων, την συζήτηση για το χρέος και την μετά πρόγραμμα περίοδο είναι σφιχτό.

Σε ότι αφορά την εκταμίευση θύμισε ότι εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ υπάρχει και 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί αργότερα για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά η συγκεκριμένη διαδικασία αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Θύμισε δε ότι στόχος είναι να μην υπάρχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση του Δημοσίου όταν λήξει το πρόγραμμα.

Το αναπτυξιακό σχέδιο

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν συζητήθηκε την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά τους συμβασιούχους ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι δεν συζητήθηκε αλλά δεν είναι πηγή ανησυχίας.

Επανέλαβε ότι η τέταρτη αξιολόγηση ξεκίνησε καλά αλλά τόνισε πως «δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε. Η ολοκλήρωση 88 προαπαιτούμενων είναι πολύ απαιτητική».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η αναπτυξιακή στρατηγική θα αξιολογηθεί από τους Θεσμούς ο Μάριο Σεντένο είπε αυτό που περιμένει είναι από μια πολιτική πλευρά να δοθεί η πλήρη ιδιοκτησία στην ελληνική πλευρά. Είναι πολύ σημαντικό να είναι η έξοδος από το πρόγραμμα «ομαλή και επιτυχημένη», και το αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

«Η αναπτυξιακή στρατηγική θα παρουσιαστεί στο Eurogroup και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να την παρουσιάσει πριν το ελληνικό Πάσχα», είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι η σωστή καθώς είναι πρόγραμμα που ανήκει στην Ελλάδα. «Δεν θα δώσουμε κατευθύνσεις, αλλά θα είναι ένα τεράστιο τεστ αξιοπιστίας για τις συζητήσεις μας και θα συνδεθεί με την μετά πρόγραμμα επιτήρηση που επαναλαμβάνω θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ένα πρόγραμμα».

Στο θέμα ο Κλ. Ρέγκλινγκ ότι θα έχει επίπτωση στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία απλώνεται ως το 2060 και υπό αυτό το πρίσμα θα έχει σημασία η ανάπτυξη. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξεταστεί.
kerdos.gr