Ντράγκι: Πηγή ανησυχίας η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές

Ντράγκι: Πηγή ανησυχίας η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές

Τον προβληματισμό του για την πρόσφατη αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

“Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί πηγή ανησυχίας όσον αφορά τις επιπτώσεις στην πορεία του πληθωρισμού και αυτό χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστωθεί εάν οι κινήσεις αυτές στις αγορές συναλλάγματος έχουν επηρεάσει το outlook του πληθωρισμού.

“Είναι όμως λογικό, μεγάλες κινήσεις να έχουν αντίκτυπο”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν δεσμευτεί να απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. “Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε εσωτερικές εξελίξεις ή δηλώσεις ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες”, ανέφερε ο Draghi “φωτογραφίζοντας” τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin ο οποίος σε δηλώσεις του στο Νταβός επισήμανε ότι ένα αδύναμο δολάριο θα είναι καλό για τις εμπορικές συναλλαγές των ΗΠΑ.

Μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, πρόσθεσε ο Draghi, “υπάρχει ανησυχία για την αυξημένη μεταβλητότητα [στην αγορά συναλλάγματος] και αυτό αφορά συνολικά όχι μόνο τις ισοτιμίες, αλλά το ίδιο το καθεστώς των διεθνών σχέσεων αυτή την περίοδο”.

Ο Draghi διαβεβαίωσε πάντως ότι η αυξημένη μεταβλητότητα δεν έχει οδηγήσει την ΕΚΤ να αλλάξει στάση όσον αφορά τις προοπτικές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

“Παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι έχουμε νικήσει και έχουμε επαναφέρει τον πληθωρισμό εκεί που θέλουμε. Οι ανοδικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια ανοδικής πορείας, οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες σε γενικές γραμμές. Σε αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώνουμε την πολιτική μας για συνέχιση των αγορών στο ύψος των 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 και αργότερα εάν χρειαστεί”.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος. “Θα γίνει αυτή η συζήτηση και ένα μέρος της θα αφορά το πώς θα τερματιστεί το πρόγραμμα, εάν θα συνεχιστεί, θα μειωθεί ή θα κλείσει ξαφνικά”.

Χτίστε αποθέματα ασφαλείας

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε παράλληλα τις χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε σύσταση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό.

“Όλες οι κυβερνήσεις θα θέλουν να έχουν περιθώρια ελιγμών αργότερα όταν οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο ευνοϊκές”, επισήμανε. “Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος με την οικονομία να επεκτείνεται και τα επιτόκια να είναι πολύ χαμηλά”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε παράλληλα τις κατηγορίες ότι οι αγορές της κεντρικής τράπεζας στο πλαίσιο του QE αποκλίνουν από την κλείδα κατανομής που διαμορφώνεται ανάλογα με τον συνολικό πληθυσμό και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της κάθε χώρας.

Όπως εξήγησε, αποκλίσεις μπορεί να παρατηρηθούν σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών στην αγορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο τα γερμανικά χρεόγραφα είναι πάνω από το μερίδιο που αναλογεί στη χώρα, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη απόκλιση είναι της Ελλάδας που δεν έχει ενταχθεί λόγω της μη επιλεξιμότητας.
capital.gr