Παραμένουν τα αγκάθια στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Παραμένουν τα αγκάθια στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού

Παραμένουν τα αγκάθια στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού
Χωρίς να βγει “λευκός καπνός”, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης η διαπραγμάτευση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών, αντικείμενο της οποίας ήταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Προμηθευτές και Εργαζόμενους.Αν και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της συνάντησης, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, το γεγονός ότι δεν επετεύχθη ακόμη αυτή, πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου. Και αυτό γιατί ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας ήταν να κατατεθεί και να ψηφιστεί το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο εντός του Οκτωβρίου, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο.Η χρονική απόκλιση είναι ουσιαστική. Όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει λύση, τα χρέη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών διογκώνονται, και η κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας της αγοράς διαιωνίζεται.Τα “αγκάθια” που παραμένουν

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως “έχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό”. Ανέφερε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις αρχές και στον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο όπως παραδέχθηκε “απομένουν 3-4 περιοχές τεχνικής δουλειάς, όπως πχ πως θα αντιμετωπίζονται οι φόροι”.

Ο ίδιος σημείωσε πως η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες 10-12 ημέρες με ανταλλαγή email.

Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε πως θα ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση σημειώνοντας πως θα υπάρχει και σε αυτές μεσολαβητής.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως από την ώρα που κατατίθεται η νόμιμη αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στον εξωδικαστικό μηχανισμό αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης τα οποία διατηρούνται έως ότου υπάρξει συμφωνία και απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Capital.gr πως οι Θεσμοί εξακολουθούν να θεωρούν πως η εμπλοκή των μεσολαβητών σε τόσες πολλές επιχειρήσεις (σ.σ. η ελληνική πλευρά επιδιώκει ο νόμος να “ακουμπήσει” 400.000 νομικά πρόσωπα) θα μπλοκάρει το σύστημα και δεν θα περπατήσει ο νόμος. Για να αποφευχθεί αυτό προτείνουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο θα ξεκαθαρίζει ποιες εταιρείες από την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα κριθούν βιώσιμες, αλλά μέσω αυτού του συστήματος να προτείνονται 3-4 λύσεις οι οποίες όμως δεν θα είναι tailor made για κάθε περίπτωση.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει τη δημιουργία μικτού συστήματος. Δηλαδή να υπάρχει μεν η ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά με εμπλοκή μεσολαβητών στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, οι Θεσμοί επιμένουν να υπάρχει η δυνατότητα να “κουρεύονται” όχι μόνο οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα αλλά και το κεφάλαιο. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να μην κουρεύονται οι παρακρατούμενοι φόροι.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση, Capital.gr