Ψηφίστηκε το ν/σ για ΕΣΥΔ και τροπολογίες για αδήλωτη εργασία, Πρωτομαγιά, ΕΔΟΕΑΠ και επαναληπτικές εξετάσεις

Ψηφίστηκε το ν/σ για ΕΣΥΔ και τροπολογίες για αδήλωτη εργασία, Πρωτομαγιά, ΕΔΟΕΑΠ και επαναληπτικές εξετάσεις

Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση ενός συγκροτημένου εθνικού σχεδίου, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την οικονομία και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για ανικανότητα και προχειρότητα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης.

Το νομοσχέδιο, παρά την έντονη κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έγινε δεκτό επί της αρχής του από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που καταψήφισαν, ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν και αρκετά άρθρα του.

Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης βρέθηκαν και οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες επαναληπτικές εξετάσεις.

Ειδικότερα, η τροπολογία που ενσωματώθηκε στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου και προβλέπει την καθιέρωση επαναληπτικών πανελλήνιων εξετάσεων, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, καταψήφισαν η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία για την χορήγηση έντοκου δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ προς τον ΕΔΟΕΑΠ υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μαζί με την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν παρόντες.

Για την τροπολογία με την οποία καθιερώνεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 1η Μαίου, με νόμο, αντί με υπουργική απόφαση όπως ισχύει σήμερα, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ παρόντες δήλωσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η σύσταση Τμήματος Αντιμετώπισης Αδήλωτης Εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ