Στα 7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο – στο 3,5% το επιτόκιο

Στα 7 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο – στο 3,5% το επιτόκιο

Για ταχεία υπερκάλυψη του ποσού των 3 δισ. ευρώ που ζητούσε το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου κάνουν λόγο πληροφορίες του Capital.gr, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν και επίσημα.

Σύμφωνα με (τραπεζικές) πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr η έκδοση  του ομολόγου τείνει να εξασφαλίσει επιτόκιο πολύ κοντά στο 3,5%, παρά το γεγονός ότι οι ανάδοχοι θεωρούσαν σαν ρεαλιστικό στόχο ένα επιτόκιο κοντά στο 3,75%.

Η υπερκάλυψη του (επιτοκιακού) στόχου επιτυγχάνεται με προσφορές που προς το παρόν ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, τείνοντας προς ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5%.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η υλοποίηση της έκδοσης παρά την δύσκολη συγκυρία και με τις αγορές να μην έχουν απαλλαγεί ακόμα από την αβεβαιότητα, δείχνει μια ισχυρή τάση προσοχής πλέον της αγοράς στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και τις προσπάθειες των τραπεζών που θα ακολουθήσουν, παρ’ ό,τι αυτές απευθύνονται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό.

Όπως ανέφερε και νωρίτερα το Capital.gr, η έκδοση όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ θα είναι κοινοπρακτική, θα έχει σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα “βγει” από το βιβλίο προσφορών και θα είναι διάρκειας 7 ετών.

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα “πουληθούν” στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια. Όλα βέβαια όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις.
capital.gr