Στα «σκαριά» ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

Στα «σκαριά» ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός

Μετά το μπλόκο των δανειστών, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραπέμψει στις καλένδες δύο πολύ σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό που είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κάτι το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και υπόσχεση του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πιο αναλυτικά το «πακέτο» των νομοθετικών ρυθμίσεων με τα κίνητρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των λοιπών ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις καθημερινές συναλλαγές οδεύει προς τη Βουλή χωρίς να περιλαμβάνει τις διατάξεις για την καθιέρωση ενός -ολικώς ή μερικώς ακατάσχετου- ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μέτρο απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν προωθείται πλέον από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι το «ακατάσχετο» του λογαριασμού θα λειτουργούσε ως ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις, ώστε να δέχονται πληρωμές με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα και να αναγκάζονται να φανερώνουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους στην εφορία.

Τη μη υλοποίηση της δέσμευσης σχολίασε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, κάνοντας λόγο για «ληξιπρόθεσμη οφειλή των πολιτικών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που έμεινε απλήρωτη.

fortunegreece