Συμφωνία Mouzenidis Travel-TUI Russia με…ουρά

Συμφωνία Mouzenidis Travel-TUI Russia με…ουρά

Σενάρια ενός ευρύτερου deal μεταξύ του ταξιδιωτικού οργανισμού Mouzenidis Travel και της TUI Russia πυροδοτεί η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας την οποία δημοσιοποίησαν από τη Μόσχα οι δύο όμιλοι.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην έδρα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax από τον γ. δ/ντή της Mouzenidis Travel Russia Αλέξανδρο Τσαντεκίδη, τον γ. δ/ντή της TUI Russia Ταράς Ντεμούρα, τον γ. δ/ντή της Mouzenidis Travel Greece Γεώργιο Μασμανίδη και τον αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος προϊόντων και επιχειρήσεων της TUI Russia Βλαντιμίρ Ρουμπτσόβ, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Μόσχα Ελένης Βακάλη και του  επικεφαλής του γραφείου του ΕΟΤ Ρωσίας και χωρών ΚΑΚ Πολύκαρπου Ευστρατίου.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως η TUI Russia θα  έχει εγγυημένες θέσεις στα αεροπλάνα της αεροπορικής εταιρείας Ellinair του ομίλου Mouzenidis καθώς και δωμάτια στα ξενοδοχεία τα οποία ελέγχει (Bomo Club) ή συνεργάζεται μαζί τους στην Ελλάδα  η Mouzenidis Travel ενώ θα έχει πρόσβαση και στο στόλο τουριστικών λεωφορείων του. Ο όμιλος Mouzenidis από την πλευρά του,  θα χρησιμοποιεί τα κανάλια πωλήσεων (ταξιδιωτικά γραφεία και online κρατήσεις) της TUI Russia  ενώ η ελληνική εταιρεία (Mouzenidis Travel Greece) προσβλέπει, σύμφωνα με τα στελέχη της, σε έγκαιρες ταμειακές ροές.

Σύμφωνα με τα στελέχη των Mouzenidis Travel και TUI Russia οι δύο όμιλοι στοχεύουν το 2018 να καταγράψουν δύο φορές περισσότερες πωλήσεις η TUI Russia και αύξηση 20-30% των κρατήσεων για την Ελλάδα.

Αιτιολογώντας τη συμφωνία τους οι δύο πλευρές έκαναν μεταξύ άλλων λόγο για τον έντονο ανταγωνισμό και την επιδίωξή τους να αντιμετωπίσουν φαινόμενα dabbing τιμών.

Πηγές της ρωσικής και ελληνικής αγοράς, ωστόσο, στις οποίες απευθύνθηκε το Euro2day.gr κάνουν λόγο για μια συμφωνία η οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελεί προάγγελο ενός ευρύτερου deal.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν θεωρούν πως θα πρέπει να αποκλειστεί  το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού deal  που θα  φθάνει έως και την μετοχική συνεργασία. Εντάσσουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης στις ανακατατάξεις που συντελούνται στη ρωσική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Ρωσικές πηγές επισημαίνουν το γεγονός πως οι δύο όμιλοι θα είχαν κάθε συμφέρον να συνενώσουν τις δυνάμεις τους  για διαφορετικούς λόγους.

Μπορεί , εξηγούν, η TUI Russia να είναι ένας από τους ισχυρούς παίκτες της ρωσικής αγοράς αλλά απέχει ακόμα πολύ από την κορυφή της. Εκεί, όπως επισημαίνουν, όπου  επιδιώκει να προωθήσει τον ταξιδιωτικό όμιλο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Alexei Mordashov, βασικού μετόχου του πανίσχυρου Severstal Group.

Την ίδια στιγμή εξηγούν, ο όμιλος Μουζενίδη (Mouzenidis Travel) ελέγχει το 1/3 της συνολικής τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, παρ’ ότι το ειδικό του βάρους στο σύνολο της ρωσικής αγοράς είναι μικρό.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αγοράς σε Αθήνα και Μόσχα, ο όμιλος Μουζενίδη  φέρεται να διακίνησε το 2017 στην Ελλάδα περί τις 220.000 επισκέπτες από τη Ρωσία ενώ η TUI Russia περί τις 20.000 τουρίστες.

Καλά πληροφορημένες πηγές της ρωσικής αγοράς, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως διακαής πόθος του ιδιοκτήτη του ομίλου Μουζενίδη είναι να ενισχύσει την αεροπορική εταιρεία Ellinair που έχει δημιουργήσει. Να την ενισχύσει, μάλιστα, τόσο ώστε να μετεξελιχθεί στη δεύτερη ισχυρότερη ελληνική αεροπορική εταιρεία.

Πηγές από τις δύο αγορές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η μελλοντική συνένωση των δύο ομίλων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο σενάριο. Με τα οφέλη για τις δύο πλευρές να είναι προφανή όπως αναφέρουν.

Η TUI Russia, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποκτά πρόσβαση τόσο στα αεροπλάνα της Ellinair, τα ξενοδοχεία και τα πούλμαν του ομίλου Μουζενίδη. Ταυτόχρονα επεκτείνει την παρουσία του σε όλη την Ελλάδα αφού εκτός της Κρήτης και της Δωδεκανήσου όπου στέλνει σήμερα, κυρίως, πελάτες τους, θα συμπεριλάβει στα προγράμματά του τη Χαλκιδική, την Κέρκυρα και την Πελοπόννησο όπου κυριαρχεί ο όμιλος Μουζενίδη.

Ο όμιλος Μουζενίδη, από την πλευρά του, αποκτά πρόσβαση στο ιδιαίτερα ισχυρό δίκτυο της TUI Russia στη Ρωσία, πολλαπλασιάζοντας το δίκτυο πωλήσεών του.

Ρωσική πηγή επεσήμανε με έμφαση πως μετά τη συμφωνία με την TUI Russia ο όμιλος Μουζενίδη θα έχει καταφέρει να συνεργάζεται με τους δύο ισχυρότερους ταξιδιωτικούς ομίλους της Ευρώπης (TUI και Thomas Cook). Κι αυτό, όπως εξηγούν, καθώς συνεργάζεται ήδη με την Intourist η οποία είναι ενταγμένη στο στρατόπεδο του Thomas Cook.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς σημείωναν με έμφαση το γεγονός πως η TUI Russia εισέρχεται στα «χωρικά ύδατα» της TUI Ελλάδας. Επισημαίνοντας πως ο δύο εταιρείες, παρ’ ότι φέρουν το ίδιο (γερμανικό) brand, ακολουθούν διαφορετικές πορείες. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, άλλωστε, πως η TUI Russia συνεργάζεται με άλλη εταιρεία στην Ελλάδα…

Ξενοδοχειακές πηγές, την ίδια στιγμή,  αναφέρουν πως TUI Russia και Mouzenidis Travel φέρονται να έχουν διαφορετική  πολιτική προμηθειών. Ο μεν όμιλος Μουζενίδη, αναφέρουν, εμφανίζεται πιο γαλαντόμος στις προμήθειες που προσφέρει στα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά πρακτορεία οι οποίες φθάνουν στα επίπεδα ακόμα και του 14%. Στον αντίποδα, λένε, οι προμήθειες που προσφέρει η TUI Russia κινούνται στο μισό. Θέμα το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει τριβές.

Η πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς με τους οποίους  μίλησε το Euro2day.gr για το θέμα, εμφανίζονται εξαιρετικά διστακτικοί να υιοθετήσουν τις εκτιμήσεις των TUI Russia και  ομίλου Μουζενίδη για σημαντική ενίσχυση των κρατήσεων από τη Ρωσία το 2018. «Υπάρχουν παίκτες οι οποίοι αναφέρουν αύξηση κρατήσεων της τάξης του 10-20%», υποστηρίζουν, «ενώ άλλοι σχεδιάζουν ακόμα και οριακή μείωση των προγραμμάτων τους για την Ελλάδα».

euro2day.gr