Τέλος Μαΐου η υπογραφή τραπεζών – doBank για τη διαχείριση NPLs ΜμΕ

Τέλος Μαΐου η υπογραφή τραπεζών – doBank για τη διαχείριση NPLs ΜμΕ

Με ένα μήνα καθυστέρηση, προκειμένου να περάσει από τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα υπογραφεί η βασική συμφωνία διαχείρισης με την ιταλική doBank, εκκινώντας τη συντονισμένη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η έναρξη του εγχειρήματος από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα αποτελέσει κομβικό σημείο όχι μόνο για τη μείωση των NPLs, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την “ανάταξη” και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά, στα χρόνια της κρίσης, το 33,3% του κύκλου εργασιών της ελληνικής οικονομίας προήλθε από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 22,9% από τις μικρές, με αποτέλεσμα η συνολική συμβολή τους στην οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να υπερβαίνει σταθερά το 55% αυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η υπογραφή της συμφωνίας των τραπεζών με τη doBank ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά μετατέθηκε για τις 31 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει την προγραμματισμένη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στη doBank μέσα στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και θα κινηθούν στα 2 – 2,3 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται για δάνεια 350 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δανειακή έκθεση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, από 5 έως 15 εκατ. ευρώ. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η dobank, μέσα στο πρώτο κιόλας εξάμηνο από τη μεταβίβαση, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις δανείων, αναδιαρθρώσεις χρέους, αλλά και ρευστοποιήσεις μη βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ο σχεδιασμός των τραπεζών είναι να μεταβιβάσουν σταδιακά στη doBank προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η doBank είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στην Ιταλία με εξειδίκευση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει προβεί σε πάνω από 750.000 συναλλαγές, αξίας άνω των 81 δισ. ευρώ. Η doBank δημιουργήθηκε το 2015 από την απόκτηση εκ μέρους του fund Fortress, των δύο μεγαλύτερων ιταλικών εταιριών διαχείρισης NPLs. Το 2016 απέκτησε το 100% της Italfondiario, ενός εκ των βασικών “παικτών” στην αγορά διαχείρισης NPLs στην Ιταλία, δημιουργώντας τον όμιλο εταιριών doBank.

Η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αποτελέσει μεγάλο “στοίχημα” για τις τράπεζες, κρίνοντας καταλυτικά την επίτευξη της στοχοθεσίας για τη μείωση των NPLs. Η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο στόχο μείωσης των συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ανέρχεται σε 30%. Πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση κατά 37,2 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (από τα 101,8 δισ. τον Ιούνιο 2017, στα 64,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019), θα πρέπει να γίνει κατά το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ από τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ από την τελευταία Έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών που δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου, το χαρτοφυλάκιο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 57%, έναντι 41,8% συνολικά για τα επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

capital.gr