Το μεγάλο στοίχημα της IBM στο “υβριδικό” cloud-Θα πετύχει;

Το μεγάλο στοίχημα της IBM στο “υβριδικό” cloud-Θα πετύχει;

Η IBM βάζει μεγάλο στοίχημα στην επόμενη αναδυόμενη αγορά cloud – το “υβριδικό” multicloud.

Πρόκειται για ένα υπολογιστικό περιβάλλον που συνδυάζει πολλούς παρόχους cloud και είδη cloud – δημόσιο, ιδιωτικό, λογισμικό-ως-υπηρεσία.

Και γι’ αυτό ο τεχνολογικός κολοσσός πληρώνει πολλά για να αποκτήσει την Red Hat. Η εταιρεία τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα θα φέρει στην IBM μια καινοτόμο πλατφόρμα υβριδικού cloud και μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα.

Η στρατηγική της IBM ξεκινά με την υπόθεση ότι οι περισσότερες εταιρείες βλέπουν το cloud ως ευκαιρία να ενσωματώσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις τους, ιδιωτικά clouds και δημόσια clouds. “Έχοντας συνεργασία με χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η IBM γνωρίζει ότι η προσέγγιση ‘ένα cloud για όλους΄ δεν λειτουργεί,” λέει ο Steve Robinson, Γενικός Διευθυντής της IBM Cloud Labs. “Αντ’ αυτού, βλέπουμε τους πελάτες να υιοθετούν μια υβριδική προσέγγιση που να τους επιτρέπει να επιλέγουν πολλούς παρόχους cloud και είδη cloud – ένα μείγμα δημόσιων, ιδιωτικών, λογισμικού-ως-υπηρεσιών-που ανταποκρίνονται καλύτερα στις διαφορετικές ανάγκες τους. Αυτό τους δίνει νέες δυνατότητες, ασφάλεια και ευελιξία να μεταφέρουν κρίσιμο εργασιακό φορτίο στο cloud, αλλά επίσης εξασφαλίζει ότι μπορούν να αξιοποιήσουν νέες καινοτόμες υπηρεσίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και τα analytics.

“Αυτό δεν είναι μια ασυνήθιστη κίνηση”, σχολιάζει ο Michael Brook, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του Pitchly. “Η IBM ανήκει στη φυλή τεχνητή νοημοσύνη/μηχανική εκμάθηση μαζί με την Microsoft και την AWS”, Brook. “Ενώ η IBM πήρε το προβάδισμα στο branding με την Watson, έχουν μείνει πίσω στη μετάβαση σε ένα μοντέλο cloud. Να αναμένετε ανακοινώσεις σύντομα για εφαρμογές RedHat με δυνατότητα Watson.”

Το στοίχημα της IBM στο υβριδικό cloud έρχεται σε μια εποχή που η εταιρεία προσπαθεί να αντιστρέψει μια παρατεταμένη μείωση των εσόδων και των περιθωρίων κέρδους που έχει ρίξει ραγδαία τη μετοχή της.

Θα αποδώσει το στοίχημα; Εξαρτάται από μια σειρά από πράγματα. Ένα από αυτά είναι η εγκυρότητα της λογικής βάσης της IBM. Μεταφέρεται πράγματι η αγορά cloud από “δημόσια” σε υβριδική;

Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν πως ναι. Ο Stephen Elliot, αντιπρόεδρος προγράμματος της IDC είναι ένας από αυτούς. “Η παλιά ιδέα ότι όλα θα μεταφερθούν στο δημόσιο cloud δεν συνέβη ποτέ. “Αντ αυτού, η αγορά cloud έχει εξελιχθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες πελατών που θέλουν να κρατήσουν τα συστήματα στις εγκαταστάσεις τους αξιοποιώντας παράλληλα μια ποικιλία από πλατφόρμες cloud. Η πρόκληση για την προσέγγιση αυτή είναι η ενσωμάτωση. Πολλές εταιρείες ΙΤ μιλούν για αυτό το multicloud, αλλά η μέχρι στιγμής εμπειρία του χρήστη είναι κατακερματισμένη.

capital.gr