Με νέα αρχιτεκτονική το ασφαλιστικό σύστημα

Ο Ν. Μηταράκης μιλά για μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό

Στην ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επικουρικών συντάξεων και την ταυτόχρονη θωράκιση του συστήματος, αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης. Βάσει της νέας αυτής ασφαλιστικής αρχιτεκτονικής, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, θα καλυφθούν δύο βασικές αναγκαιότητες του συστήματος ασφάλισης.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, είπε ότι «το πρώτο ζήτημα αφορά την αύξηση των αποδόσεων της επικουρικής σύνταξης.

Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε τη μέθοδο της νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικούς λογαριασμούς στην επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχει αλλάξει η νοοτροπία του επικουρικού συστήματος, αλλά η απόδοση που βλέπει το σύστημα είναι στο 1,2%.

Αντιθέτως με τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης η απόδοση αυτή αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5%».

Δύο βασικοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το δεύτερο ζήτημα «έχει σχέση με την ανάγκη διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών της επικουρικής σύνταξης από την κύρια, ως προς τους δύο βασικούς κινδύνους: τον δημοσιονομικό και τον δημογραφικό κίνδυνο. Έτσι η επικουρική σύνταξη πλέον θα αποκτήσει ένα διαφορετικό προφίλ και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά πλέον στο αναδιανεμητικό σύστημα. Θα είναι εγγυημένη στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων».

Ως προς τον ΕΦΚΑ ο κ. Μηταράκης τόνισε πως φέτος η κύρια σύνταξη θα είναι ελλειμματική, καθώς ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ δεν είχε υπολογισθεί ούτε με το κόστος από τις συντάξεις χηρείας ούτε και με τις επιστροφές εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Με αυτές τις δύο προσθήκες ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός.

Τα αναδρομικά του ΛΕΠΕΤΕ 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης ΕΤΕ-0,44% της Ελλάδος) ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Η παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης ενέταξε προσωρινά στο ΕΤΕΑΕΠ τους ασφαλισμένους του πρώην ΛΕΠΕΤΕ και πολλοί από αυτούς αντιδρούν σε αυτό, καθώς ήθελαν την αυτοτέλεια του Ταμείου τους. Παράλληλα, ακόμα εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο η προσφυγή των συνταξιούχων και των εργαζομένων της Εθνικής σε βάρος της τράπεζας, προκειμένου να καθοριστεί και να προσδιορισθεί η ακριβής ευθύνη της. Σε ποιο βαθμό δηλαδή οφείλει ή δεν οφείλει η τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα που έχει αποδεδειγμένα αυτός ο λογαριασμός.

Επιπλέον υπάρχει και μια προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ εναντίον της παρέμβασης της προηγούμενης κυβέρνησης, ως προς την αντισυνταγματικότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς της Εθνικής. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να νομοθετήσουμε στη βάση της ύπαρξης μιας συμφωνίας. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε μονομερώς υπέρ μίας εκ των δύο πλευρών, σε μια διαφωνία η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια. Εάν τελικά υπάρξει διάθεση συνεννόησης μεταξύ συνταξιούχων, εργαζομένων και τράπεζας, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μια συμβιβαστική λύση».

Στόχος είναι η αύξηση απόδοσης των επικουρικών συντάξεων και η θωράκιση του συστήματος, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

 

naftemporiki.gr

More Stories
Έρχεται το πακέτο στήριξης για τον τουρισμό