Μαρίνος Λαέρτης: Στον “αέρα” έργα ύψους 8 δις ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μεγάλα ερωτηματικά και αναστάτωση προκάλεσε η επιστολή (07/04/2020) του Υφυπουργού Ανάπτυξης προς τις Περιφέρειες της χώρας με αντικείμενο την δέσμευση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο του προϋπολογισμού των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ (2014-2020).

Η εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού σε όσους Δήμους και Περιφέρειες προγραμμάτιζαν έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τους ενημερώνει ότι επί της ουσίας αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα έργα μέσω ΕΣΠΑ και στο εξής θα “τρέξουν” μόνο όσα είναι ήδη συμβασιοποιημένα, αφήνοντας στον αέρα τον υπόλοιπο σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 8 Δισεκατομμύριων Ευρώ σύμφωνα με την επιστολή του κ. Τσακίρη.

[the_ad id=”10002078″]

Η κεντρική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, παρόλο που επιχαίρει για την επάρκεια των μέτρων που έχει λάβει και έχει αναγγείλει για την αντιμετώπιση τόσο της κρίσης υγείας όσο και της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε τη πρόθεση της να μεταφέρει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, στερώντας από τους ΟΤΑ το μοναδικό ουσιαστικό αναπτυξιακό και κοινωνικό εργαλείο πολιτικής που έχουν στη διάθεση τους, μετά και την κατάργηση του Προγράμματος Φιλόδημος που πρόσφερε σημαντικές και ουσιαστικές λύσεις στους Δήμους της χώρας.

Τελικά κ Γεωργιάδη μήπως δεν είναι επαρκή τα μέτρα που λάβατε και εναγωνίως ο Υφυπουργός σας, ζητά σωσίβιο από τις Περιφέρειες;

Τελικά κ Γεωργιάδη, εφόσον δεν αξιοποιήσατε αρχικά όλους τους διαθέσιμους πόρους από τα Εθνικά οριζόντια Επιχειρησιακά Προγράμματα, μήπως βρήκατε ευκαιρία να δεσμεύσετε πόρους των Περιφερειών για τις εμβληματικές επενδύσεις που δογματικά υποστηρίζεται αλλά παρόλα αυτά δεν λένε να προχωρήσουν μπροστά, ούτε μισό βήμα σχεδόν ένα χρόνο τώρα.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, προς την ανώτερο κατεύθυνση αποτελεί το γεγονός πως ο κος Τσακίρης, παρόλο που είναι τεχνοκράτης με σημαντική εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ άλλων στην επιστολή του, αναφέρει και το γνωστό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, αυτό το οποίο διαφημίστηκε ως κατεπίφαση επίδομα 600 ευρώ, χωρίς να αναφέρει βέβαια πως από τα 192 εκατομμύρια ευρώ συνολικά που απαιτούνται για αυτό το πρόγραμμα περισσότερα από 84 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε παρόχους κατάρτισης και όχι στους επιστήμονες, ίσως να μην τον είχαν ενημερώσει για αυτή τη λεπτομέρεια οι υφιστάμενοι του. Σημειώνεται εδώ ότι, από έγγραφο οδηγιών του υπουργείου Οικονομίας με ημερομηνία 8-4-2020 προς τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ (στο οποίο επισυνάπτονται σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), φαίνεται καθαρά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιλέξιμο από το ΕΣΠΑ και το επίδομα των 800 ευρώ που αρνείται να δώσει η κυβέρνηση στους αυτοαπασχολούμενους αντί της ενίσχυσης μέσω voucher.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, ασκεί επίσης έντονη κριτική με επιστολή της (08/04/2020) και χαρακτηρίζει ως ανεπίτρεπτο το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής του Υφυπουργού Ανάπτυξης.

Θεωρεί ότι η προτεινόμενη διαδικασία απόλυτου ελέγχου των αποφάσεων των Περιφερειών με την σε εισαγωγικά διαδικασία της σύμφωνης γνώμης χωρίς κριτήρια και τεκμηρίωση επί της ουσίας παγώνει την πρόοδο όχι μόνο των ενταγμένων δράσεων αλλά και άλλων σημαντικών δράσεων που περιλαμβάνονται στα Σχέδια Δράσης που έχουν καταθέσει οι Περιφέρειες και οι οποίες είναι κρίσιμες για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των περιφερειών.

[the_ad id=”10002078″]

Οι Περιφερειάρχες της χώρας, εκφράζουν την αγωνία τους και προειδοποιούν για τις δραματικές συνέπειες από το πλήρες «πάγωμα» των Προγραμμάτων γεγονός το οποίο μεταξύ άλλων φαίνεται να προσκρούει και στο Εθνικό και Κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο.

Τέλος η κυβέρνηση προκειμένου να προσδώσει ψήγματα νομιμότητας στην απόφαση της, επικαλείται και την αναγκαιότητα κάλυψης των απαιτούμενων ιατρικών δαπανών ώστε εξαιτίας της κρίσιμης περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού να υπάρχει κεντρικός συντονισμός σε ό,τι αφορά τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν. Είναι ένα ακόμη αυταρχικό και αποφασιστικό βήμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με πρόσχημα την κρίση, για τον σφιχτό εναγκαλισμό και στραγγαλισμό της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των ΟΤΑ. Θυμίζουμε πως στη Δημοκρατία κεντρικός έλεγχος υπάρχει σε τμήματα, υφισταμένους και υπηρεσίες όχι σε εκλεγμένους αιρετούς.

 

Πηγή: Independetnews.gr

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]