Οι τετραψήφιες μολύνσεις ανησυχούν κυβέρνηση και ειδικούς

Η Παρασκευή κρίσιμη ημέρα για ανακοινώσεις

Περαιτέρω ανησυχία, αλλά και διάχυτο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση ο τετραψήφιος αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο. Πλέον, οι επόμενες δύο ημέρες, μέχρι, δηλαδή, τη στιγμή που όλα τα δεδομένα και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων τεθούν στο…μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου των κρουσμάτων, έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο…πυροδότησης ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων στις…κόκκινες περιοχές της χώρας. Μία από αυτές είναι το Λεκανοπέδιο της Αττικής, που εξακολουθεί να κρατάει τα…σκήπτρα των θετικών διαγνώσεων, αλλά και των μεταλλάξεων, θέτοντας σε…διαρκή συναγερμό τους ειδικούς, ελέω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Όπως, για παράδειγμα, η μεγάλη πυκνότητα του πληθυσμού, αλλά και η μαζικότητα των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας και κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Προς το παρόν, αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι απομακρύνεται (τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα) το σενάριο ενός καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις “κόκκινες” περιοχές. Όπως, για παράδειγμα, ο περαιτέρω περιορισμός στην κυκλοφορία, που στην παρούσα χρονική συγκυρία έχει ως ώρα έναρξης την ενάτη βραδινή. Σε περίπτωση που η απαγόρευση της κυκλοφορίας έρθει χρονικά πιο νωρίς, αυτό θα συμπαρασύρει, όπως είναι αναμενόμενο και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά νωρίτερα, αν και δεν αποκλείεται ως μέσο δραστικό να ανασταλεί για τις “κόκκινες” περιοχές ακόμα και η λειτουργία του λιανεμπορίου. Ο περαιτέρω περιορισμός στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, πάντως, προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τη μητροπολιτική περιφέρεια της Αθήνας, στην οποία κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Κι αυτό, διότι μία…συρρίκνωση των ωρών κυκλοφορίας των πολιτών θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει συνωστισμό σε καταστήματα και εμπορικές οδούς, αύξηση της κινητικότητας και συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τη στιγμή που ο κύκλος αιχμής θα είχε μικρότερη διάμετρο.

Αυτή που δε φαίνεται να αλλάζει, πάντως, είναι η οπτική της κυβέρνησης για τη λειτουργία των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Βαθύ “θέλω” του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι σχολικές μονάδες να παραμείνουν ανοιχτές, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι αυτή θα είναι και η στρατηγική που θα επικρατήσει.

 

Δημήτρης Γκάτσιος / Capital

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]