Αλ. Χαρίτσης: Ενεργοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ανάπτυξη

Αλ. Χαρίτσης: Ενεργοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ανάπτυξη

Για την διαπραγμάτευση, την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τις θετικές ενδείξεις στην ελληνική οικονομία, την πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ καθώς και στην ενεργοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για το 2017 αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Η απορρόφηση 6,75 δις ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα υλοποιηθεί πλήρως, ενώ βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Με το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο στοχεύουμε στην αύξηση της απασχόλησης τόνισε ο κ. Χαρίτσης στη συνέντευξή στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι ενεργοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα αφορούν τους τομείς της αγροτοδιατροφής και των νέων τεχνολογιών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μάλιστα θα δοθεί η δυνατότητα με δύο νομοσχέδια που κατατίθενται σήμερα στη Βουλή, ίδρυσης επιχείρησης εξ αποστάσεως με ένα email. Επιπλέον θα ενισχυθούν οι υποδομές της χώρας, ως απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη. Αναφέρθηκε τέλος στα πολύ σημαντικά έργα που γίνονται στη χώρα αλλά και την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό του 2017, στο 1 δις.

Μάλιστα όπως είπε θα υπάρξουν ειδικά αναπτυξιακά σχέδια για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών του Αιγαίου.

Ο οδικός χάρτης που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι απολύτως επιτεύξιμος, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός που όπως υποστήριξε έχει τεθεί εξαρχής. Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με τη συμφωνία, μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η ανάληψη μέτρων για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους, η έναρξη της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ανοίξουν το δρόμο για να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι αναγνωρίζεται από όλους ότι πρέπει να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξαρχής. Μάλιστα σε συνδυασμό με τη σημερινή συγκυρία αποσταθεροποίησης νομίζουμε ότι «η επίλυση του ελληνικού ζητήματος θα ενισχύσει συνολικότερα τη συνοχή της Ε.Ε. και την επίτευξη μιας στοιχειώδους σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο αν. υπουργός.

“Αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα ήταν αποτυχία για την ελληνική οικονομία”

Παρά του ότι συνηθίζεται να εστιάζουμε στις δυσκολίες ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση «σε πολλά ανοιχτά ζητήματα που πλέον έχουν κλείσει αυτό δείχνει ότι υπάρχει διάθεση για να κλείσει η συμφωνία από όλες τις πλευρές». Ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανοικτά σημαντικά ζητήματα αλλά η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τις επόμενες μέρες και αυτά θα κλείσουν. Η κυβέρνηση ζητά την τήρηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη και αναφορικά με τα εργασιακά, την επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η συμφωνία στο Euroroup αποτελεί την «αναγκαία συνθήκη» ώστε «να περάσουμε στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας». Η κυβέρνηση δουλεύει συλλογικά και συντονισμένα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία ως τις 5 Δεκέμβρη, πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, ωστόσο άλλοι κύκλοι και συμφέροντα επενδύουν στην κινδυνολογία. «Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα ήταν αποτυχία για την ελληνική οικονομία» τεράστιο σφάλμα η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύει στην αποτυχία.

Για πρώτη φορά έχουμε ένα ορατό χάρτη για να βγούμε από την κρίση τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016, εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και για το τέταρτο τρίμηνο. Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις αν έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα θετικά ισοδυναμεί με επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι προοπτικές για το 2017 είναι πολύ πιο θετικές.

Κατ. Μπρέγιαννη, Αυγή