Μπρα ντε φερ για τον έλεγχο του ESM στις Βρυξέλλες

Μπρα ντε φερ για τον έλεγχο του ESM στις Βρυξέλλες

Στην Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο η αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλά και – κυρίως – ποιος θα έχει την εξουσία σ’ αυτό το υπερ – Ταμείο της Ευρωζώνης.

Η υποβόσκουσα αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες για το τι και πως θα αλλάξει στον ESM στο project της μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (EMF) ή Ταμείο Σταθερότητας, όπως ορισμένοι θέλουν να μετονομασθεί, έχει πάρει πλέον διαστάσεις. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στου οποίου τον έλεγχο είναι μέχρι σήμερα ο ESM μέσω του Eurogroup (σαν διακυβερνητικός θεσμός), κυριαρχεί μεταξύ των ισχυρών της Ευρωζώνης η θέση ότι ο ΕMF θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υπό τον έλεγχο του κυβερνήσεων.

Η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο αντίθετα, μετά την διατύπωση των προτάσεων της Κομισιόν στις 6 Δεκέμβρη για το πως θα πρέπει να συνδεθεί και να ελέγχεται ο νέος Οργανισμός από την Κομισιόν και τους Ευρωβουλευτές, επιμένουν ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό νομικό status, φεύγοντας από τον διακυβερνητικό του χαρακτήρα.

Οι εξελίξεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι υπουργοί Oικονομικών δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά του ESM στην κοινοτική “γραφειοκρατία”, όπως την αποκαλούν. Άλλωστε, ο ESM είναι μετά την ΕΚΤ, ο ισχυρότερος οικονομικός οργανισμός στην Ε.Ε. με ένα δυναμικό χρηματοδοτικής ικανότητας μισό τρισ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από το ΔΝΤ.

Όπως έγινε γνωστό οι υπ. Οικονομικών κατέφυγαν ή για την ακρίβεια, ανέθεσαν σε μία από τις πλέον παραδοσιακές Επιτροπές υπό τον έλεγχο του ECOFIN την  πάλαι ποτέ πανίσχυρη EFC (Economic and Financial Committe) να συγκροτήσει μία task force, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει στους επικεφαλής των κυβερνήσεων μία συνολική πρόταση για το νέο ESM. H πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα δυνατά σενάρια και τις δυνατότητες, σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει η EFC. Να σημειώσουμε εδώ ότι η EFC έχει αποτελέσει μία από τις ισχυρότερες “ομάδες” προετοιμασίας μετά το Μάαστριχτ για την συγκρότηση της ΟΝΕ και του ευρώ. Επικεφαλής της για πολλά χρόνια ήταν ο νυν επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και σ’ αυτή έχουν θητεύσει ο κ. Στουρνάρας ως πρόεδρος του ΣΟΕ από το ΥΠΟΙΚ στην δεκαετία του 90′.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες και συζητήσεις θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμη την απάντηση που θα δοθεί από την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, καθώς μέσω αυτής για το EMF θα αναδιαταχθούν τα όρια εξουσιών μεταξύ των διακρατικών Θεσμών και των Ευρωπαϊκών, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν μέσα σε μία περίοδο που κορυφώνονται οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ε.Ε. ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019.
capital.gr