Η μειωμένη αγροτική παραγωγή και η Νέα ΚΑΠ που έρχεται

Η μειωμένη αγροτική παραγωγή και η Νέα ΚΑΠ που έρχεται

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα εκείνα της οικονομικής κρίσης, ο τομέας που επλήγη πολύ ήταν ο αγροτικός με το κόστος παραγωγής να αυξάνεται υπερβολικά (από το 2008 έως το 2015 κατά 50%), ενώ το εισόδημα των αγροτών να συρρικνώνεται δραματικά την ίδια περίπου περίοδο κατά 13%. Σε αυτή τη κατεύθυνση, δεν μπορεί παρά η εθνική συμμετοχή στην παγκόσμια ζήτηση αγροτικών προϊόντων να έχει μειωθεί και μάλιστα τα επίσημα στοιχεία κάνουν αναφορά για μείωση 0,3% το 2013.

Τα δεδομένα αυτά, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην εικόνα της αγοράς, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για “εισαγωγή σταφυλιών από την Ινδία”, αλλά και το κρητικό μέλι που ζητείται από τους τουρίστες στα ξενοδοχεία της Κρήτης τους θερινούς μήνες, αλλά κρητικό μέλι δεν βρίσκεται!

Με αυτά τα δεδομένα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι στόχοι της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής περιόδου 2021 – 2027, για την διατήρηση των άμεσων ενισχύσεων και η μεγαλύτερη επικουρικότητα στα κράτη μέλη, τα οποία θα κληθούν να καταρτίσουν στρατηγικά τους σχέδια στο πλαίσιο του πυλώνα Ι και του πυλώνα ΙΙ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν, «Η στήριξη των γεωργών θα συνεχιστεί μέσω του συστήματος άμεσων ενισχύσεων.» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η μελλοντική ΚAΠ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες φιλοδοξίες όσον αφορά την αποδοτική χρήση των πόρων, τη μέριμνα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.».

Ανάμεσα στις προτάσεις που διατυπώνονται είναι:

  • Η ενθάρρυνση της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών για τη στήριξη των γεωργών και
  • H μεγαλύτερη προσοχή στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία

Ενδεικτικοί είναι οι βασικοί άξονες που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο της νέας ΚΑΠ οι οποίες διέρρευσαν πριν μερικές μέρες:

  • Δίκαιο εισόδημα
  • Ανανέωση αγροτικού πληθυσμού Διαχείριση κινδύνου
  • Κλιματική αλλαγή
  • Βιωσιμότητα
  • Καινοτομία
  • Ασφάλεια τροφίμων
  • Ανάπτυξη κοινοτήτων της υπαίθρου

Να σημειωθεί ότι οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις για την εφαρμογή των στόχων που εκτίθενται στην ανακοίνωση, θα υποβληθούν από την Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι του 2018, μετά την πρόταση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (Π.Δ.Π.).

Γίνεται προφανές το γεγονός ότι κατά την διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ και του Π.Δ.Π., οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα πρέπει να στηρίζονται στους ανωτέρω άξονες, οι οποίοι θα αναδείξουν τα κίνητρα μέσα από τα οποία οι αγρότες θα πρέπει να επιδιώξουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς η περίοδος της «εν λευκώ» επιδότησης, χωρίς αντίκρυσμα και προοπτική, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να επιδοτούνται πλέον, αν η καλλιέργειά τους, εμπίπτει σε κάποιον από τους παραπάνω άξονες και με αυτόν το τρόπο πιστεύεται ότι η αύξηση της παραγωγής που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς, θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.