Τα προβλήματα που υπήρχαν ήδη από το 2012 για την Thomas Cook, δεν ξεπεράστηκαν τελικώς, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα η εταιρία να κηρύξει πτώχευση συμπαρασύροντας θυγατρικές και άλλες επιχειρήσεις που η οικονομία τους βασιζόταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην μητρική εταιρία.
Στην χώρα μας τα νούμερα είναι αμείλικτα, για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής: πάνω από 1.000 ξενοδοχεία πλήττονται όπως και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτά και οι εκατοντάδες προμηθευτές τους, 1.200 υπάλληλοι της εταιρίας στη χώρα μας, χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφαλή στοιχεία τα υπόλοιπα καταστήματα που «παραπλεύρως» είχαν έσοδα λόγω των πελατών τη Thomas Cook (ταβέρνες, καφετέριες, σουπερμάρκετ, κ.λ.π.)
Συσκέψεις επί συσκέψεων στα αρμόδια Υπουργεία, στους Δήμους όπου λειτουργούσαν ξενοδοχεία που σχετίζονταν με τον πρώην μεγάλο ταξιδιωτικό πράκτορα, στα κατα τόπους επιμελητήρια.
Και ενώ οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν έδωσαν την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος, όλοι περίμεναν το Υπουργικό Συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου θα έπρεπε να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και να αποφασιστούν οι αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις, τελικά μια μερίδα πληγέντων ξεγελάστηκε για να μην πούμε ότι εξαπατήθηκε! Η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, αφορά τελικά μόνο τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα:
1) αναστέλλεται μέχρι και την 31.3.2020 η καταβολή του ΦΠΑ που έχει βεβαιωθεί από χρεωστικές δηλώσεις με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30.9.2019 και την 31.10.2019 για τους υποκείμενους στο φόρο, συναλλασσομένους με την εταιρεία Thomas Cook. Η ως άνω αναστολή καταλαμβάνει φορολογουμένους των οποίων οι εκροές προς την Thomas Cook από 1.1.2019 έως 30.9.2019 υπερβαίνουν σε ποσοστό το 25% των συνολικών τους εκροών για το ίδιο διάστημα και χορηγείται για το σχετικό αυτό ποσοστό.
2) Προβλέπεται επίσης, η απαλλαγή από τους τυχόν αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής από τις ως άνω καταληκτικές προθεσμίες μέχρι και την 31.3.2020.
Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί διαβάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν νομοθετήθηκε το παραμικρό μέτρο υπέρ των εργαζομένων ή των προμηθευτών. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ προ ημερών, δεν έχουν κανένα αντίκτυπο αν δεν υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, ενώ έχουμε ήδη μπει στον Οκτώβριο, 14 μέρες μετά τη πτώχευση της Thomas Cook και το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.
Αξιοδημείωτο είναι και το γεγονός ότι κανένα μέτρο που νομοθετήθηκε δεν αφορά την επόμενη τουριστική περίοδο, με σκοπό να προστετευθούν οι επιχειρήσεις για το 2020.
Τέλος, στην στήριξη των επιχειρήσεων αναμένουμε να μπουν ακόμα και οι δήμοι, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούσαν επιχειρήσεις που συνδεόταν με την Thomas Cook. Μέχρι στιγμής μόνο ο Δήμος Ρόδου έχει ανακοινώσει μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων:
- απαλλαγή των πληγεισών επιχειρήσεων από τον φόρο παρεπιδημούντων για τους επισκέπτες της Thomas Cook την επίμαχη περίοδο
- έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ κατά 15% την αντίστοιχη περίοδο αφού διασταυρώσουμε με ακρίβεια από το υπουργείο Οικονομικών και την εταιρεία που αντιπροσωπεύει την Thomas Cook , τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων που επλήγησαν από την πτώχευση
- εγγραφή ποσού 150.000 ευρώ για δράσεις σε ηλεκτρονικές σελίδες, social media και διαφήμιση».
Αναμένουμε και τα υπόλοιπα μέτρα που έχει εξαγγείλει Κυβέρνηση, ΟΑΕΔ και υπόλοιποι Δήμοι και θα επανέλθουμε με νεότερο ρεπορτάζ.