Ναυαγεί το σχέδιο ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς;

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και οι μάσκες του Άδωνι

Πληθαίνουν οι επισημάνσεις και οι καταγγελίες από υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα της Υγείας ότι τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιπλέον δυναμικό, όπως είχε διακηρύξει στην αρχή της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας προσλήψεις.

Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα έχει σοβαρή επίπτωση στην “δεύτερη φάση” της εξέλιξης του κορονοϊού που, όπως οι ίδιοι οι αρμόδιοι αφήνουν σαφώς να διαφανεί, θα εκδηλωθεί όταν αρθεί η καραντίνα.

Τώρα, πάντως, ενώπιον του φόβου για νέες, κυκλικές “εκρήξεις” της επιδημίας του κορονοϊού, με το “άνοιγμα” των πόλεων, η κυβέρνηση σπεύδει να ρίξει το επικοινωνιακό βάρος της στην ανάγκη να φοράνε οι πολίτες μάσκες. Κάτι που, μέχρι πρότινος, οπότε δεν υπήρχε μάσκα ούτε για δείγμα στην αγορά, υποτίθεται δεν χρειαζόταν.

Βέβαια, η ελλιπής ενίσχυση -αν όχι πλήρης απουσία- του τομέα Υγείας με γιατρούς και λοιπό προσωπικό, θεωρείτο από την πρώτη στιγμή αναμενόμενη. Κι’ αυτό, διότι, όπως είχαν επισημάνει γνώστες του τομέα Υγείας, δύσκολα θα πείθονταν ειδικοί να προσφέρουν τις υγειονομικές υπηρεσίες κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, και μάλιστα με … μπλοκάκι. Πόσο μάλλον, να αφήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, και, αφού απασχοληθούν για μερικούς μήνες στον δημόσιο τομέα Υγείας, στη συνέχεια να επιστρέψουν στα ιατρεία τους, τα οποία, στο μεταξύ, θα έχουν μετατραπεί, οικονομικά, σε ερείπια.

[the_ad id=”10002078″]

Απογοητευτική εικόνα

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Βόλου, Π.Μαλινδρέτος, για το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Μαγνησίας (βλέπε: .https://e-thessalia.gr/katapeltis-o-proedros-ton-nosokomeiakon-giatron-p-malindretos-mas-afisan-monoys-stin-krisi-toy-koronoioy/). Ειδικότερα, είπε ότι:

-Δεν υπήρξε ενίσχυση με γιατρούς για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης. Ο κορωνοϊός έφερε -για εκείνους που εθελοτυφλούσαν- όλες τις ανάγκες των νοσοκομείων στην επιφάνεια. Ακόμα περιμένουμε τις 16 θέσεις που ζητήσαμε για την κάλυψη των κλινικών του Νοσοκομείου.

-Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έμειναν γυμνά και οι έξι θέσεις δεν καλύφθηκαν. Αυτό που συμβαίνει με το ΤΕΠ, μέσα στη μεγαλύτερη κρίση είναι φοβερό και δεν σημαίνει πως όταν λήξει η καραντίνα θα διορθωθούν τα πράγματα. Οι γιατροί είναι λίγοι και το λέμε σε όλους τους τόνους, αλλά αδιαφορούν.

Κανένας εθελοντής γιατρός δεν εμφανίστηκε και κανένας γιατρός δεν έδειξε ενδιαφέρον να πληρωθεί με μπλοκάκι. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καλύψει με γιατρούς τα νοσοκομεία στους οποίους δίνει 1.300 ευρώ, αλλά να ανακοινώσει πως θα πληρώσει με 2.200 ευρώ γιατρούς, για να εργαστούν με μπλοκάκια. Στο νοσοκομείο του Βόλου δεν εμφανίστηκε κανείς, γιατί μέσα στις άγριες συνθήκες κανείς δεν διακινδυνεύει.

-Για τον εθελοντισμό δεν υπήρξε κανένα πλαίσιο στο οποίο θα έδινε στους ενδιαφερόμενους οδηγίες το υπουργείο Υγείας.

-Μπορεί να λάβανε κάποια μέτρα στην Αθήνα για τις κλίνες, αλλά σε καμία πόλη της περιφέρειας δεν λήφθηκαν μέτρα για να ενισχυθεί το σύστημα. Αυτή είναι η αλήθεια.

-Εμείς βάλαμε πρώτα τη δημόσια Υγεία, αλλά μείναμε μόνοι χωρίς υποστήριξη. Βάλαμε τη δημόσια Υγεία πάνω απ’ όλα και τη βάλαμε μόνο εμείς.

[the_ad id=”10002078″]

Η δεύτερη φάση της επιδημίας

Εάν η κατάσταση είναι έτσι όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί η δεύτερη φάση της επιδημίας, όταν θα αρθεί η καραντίνα, σταδιακά, από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, όπως λέγουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι.

Χαρακτηριστικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για την “επόμενη ημέρα”, ευθέως είπε ότι “σταδιακά, όλοι θα εκτεθούμε στον κορονοϊό”, και πως τα έως τώρα μέτρα της καραντίνας, ουσιαστικά είχαν έναν και μοναδικό στόχο: “Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας”.

Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαίωσε αυτό που άπαντες οι ειδικοί έλεγαν εξαρχής. Ότι το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, διαλυμένο όπως ήταν μετά από μια δεκαετία μνημονίων, επουδενί θα άντεχε την παραμικρή πίεση. Ως εκ τούτου, αποτελούσε μονόδρομο το “μένουμε σπίτι”, και η εφαρμογή της καραντίνας επί ποινή βαρέων προστίμων.

Επρόκειτο, ως γνωστόν, για μια “αμυντική τακτική” αντιμετώπισης της επιδημίας. Τι μέλλει γενέσθαι, όμως, τώρα, οπότε, όπως είπε και ο Σ. Τσιόδρας, η κοινωνία θα πρέπει να ανοίξει σταδιακά, “καθώς ο κόσμος θα περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου”; Φαίνεται ότι τα δύσκολα, όχι μόνο δεν τελείωσαν, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν. Πόσο μάλλον που τα ποσοστά ανοσίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι είναι χαμηλά. Να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους για τις συνέπειες από το “άνοιγμα” των κοινωνιών.

Στην Ελλάδα, δε, είναι άκρως αμφίβολο εάν οι αρμόδιοι έχουν επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχων με τεστ, και, εάν υπάρχει ο επαρκής αριθμός τεστ, ενώ οι επισημάνσεις των γιατρών, όπως η παραπάνω από το νοσοκομείο Βόλου, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, ερωτηθείς εάν βλέπει έναν “δεύτερο γύρο το φθινόπωρο, απάντησε: “Ναι βέβαια. Νομίζω ότι είναι περίπου σίγουρο πως θα υπάρξει μία επάνοδος του κορονοϊού το φθινόπωρο και αυτό πάντα με την βάσιμη προϋπόθεση, ότι θα δούμε μια κάμψη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας”.

[the_ad id=”10002078″]

Οι ηλικιωμένοι

Στο μεταξύ, εάν επιβεβαιωθούν οι κακές προβλέψεις περί δεύτερου -και, ενδεχομένως, τρίτου- γύρου, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα δοκιμαστούν βαρύτατα, όπως το ίδιο και το σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο, πάντως, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που εξακολουθεί να έχει, φαίνεται πως βρίσκεται σε κάπως καλύτερη θέση απ’ ότι όταν εκδηλώθηκε η πρώτη φάση της επιδημίας.

Εξάλλου, ο Κ. Μητσοτάκης ευθέως είπε ότι “η χαλάρωση (σ.σ. του μέτρου της καραντίνας) θα γίνεται βήμα-βήμα και δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και μπορεί για παράδειγμα -κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο- αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει, δηλαδή, οι πιο ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες”.

Από αυτή τη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός μάλλον φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκτός αυτού, πως θα σταλούν οι ηλικιωμένοι και άλλοι στην επαρχία, όταν εκεί το σύστημα Υγείας είναι στα μαύρα του τα χάλια;

Ας υποτεθεί, επίσης, ότι κάποιοι ηλικιωμένοι απομονώνονται στα χωριά τους, και κάπως καταφέρνουν να οργανώσουν τη ζωή τους, όλοι αυτοί δεν πρέπει να τυγχάνουν κάποιας συνδρομής είτε από συγγενικά πρόσωπά τους, είτε από κάποιον μηχανισμό που επιβάλλεται να οργανώσει η Πολιτεία;

Και οι υπόλοιποι που δεν έχουν που να πάνε, τι θα απογίνουν; Θα τους κλειδαμπαρώσουμε στα σπίτια τους; ‘Η, εν πάση περιπτώσει, ως κοινωνία θα αποφασίσουμε να ρίξουμε τους ηλικιωμένους, τους πατεράδες μας και τις μανάδες μας, στον Καιάδα;

[the_ad id=”10002078″]

Οι μάσκες του Άδωνι

Παρ’ ότι μέχρι πρότινος οι αρμόδιοι τη μια έλεγαν ότι είναι αναγκαία η μάσκα, και την άλλη έλεγαν πως δεν ήταν, τώρα, με την σχεδιαζόμενη άρση της καραντίνας, άπαντες εν χορώ εμφανίζονται υπέρ της αναγκαιότητάς της. Βέβαια, αυτή η συζήτηση γίνεται και στο εξωτερικό, όπου οι απόψεις διΐστανται, αν και οι περισσότεροι ειδικοί είναι υπέρ της μάσκας.

Όπως και να’ χει, όσο στην Ελλάδα οι μάσκες ήταν άφαντες, και δεν υπήρχαν ούτε καν για το νοσηλευτικό προσωπικό, δεν χρειάζονταν. Τώρα, όμως, που εισάγονται μηχανήματα για την παραγωγή τους, χρειάζονται. Μένει, επιπλέον, να φανεί σε ποιες τιμές θα πωλούνται τόσο οι μάσκες όσο και τα αντισηπτικά που παράγονται.

Πρόκειται, προφανώς, για ένα ακόμη αποπροσανατολιστικό παιχνιδάκι, από τα πολλά επικοινωνιακά που παίχτηκαν αυτή την δύσκολη περίοδο, στη “λογική” ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.

Ανεξαρτήτως αυτού, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι στις 25 Απριλίου 2020 ξεκινάει η παραγωγή μασκών, καθώς και ότι “με παρέμβαση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, παρελήφθησαν μηχανήματα από την Κίνα, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή υγειονομικών μασκών ασφαλείας από μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα”. Όπως είπε, “θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών για τον κορονοϊό, στη χώρα μας και η παραγωγή θα είναι 9 εκ. τεμάχια μάσκες το μήνα. Οι μονάδες βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη”.

Μένει, βέβαια, να φανεί κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικές οι κινήσεις των αρμοδίων, διότι, εάν κρίνει κανείς από το φιάσκο της διαδικτυακής “επιμόρφωσης” και τις γραφικότητες αλά #Σκοιλ_Ελικικού, μάλλον πρέπει να κρατάει μικρό πανέρι η ελληνική κοινωνία.

Αδιευκρίνιστο είναι, επίσης, εάν η παραγωγή μασκών στην Ελλάδα είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος και την διαφημίζει, ή πρόκειται για ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, στην οποία έχει μόνον επικουρικό ρόλο το υπουργείο.

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, ήδη μεταφέρθηκε αεροπορικώς, από την Κίνα στην Ελλάδα, ένα πλήρες φορτίο βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής μασκών. Η μεταφορά φέρεται να έγινε με ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος, τύπου “Ιλιούσιν”.

Ενδιαφέρον είναι ότι συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να το μίσθωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ (!). Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η μίσθωση έγινε έτσι ώστε να φτάσει το φορτίο εντός μερικών ημερών και όχι αντί εβδομάδων ως κοντέϊνερ.

Πάντως, τα μηχανήματα αυτά διόλου φαίνονται να αποτελούν βοήθεια της Κίνας προς την Ελλάδα. Κάτι που θα έπρεπε να δει μάλλον ως υποχρέωση του Πεκίνου, όχι μόνον λόγω των μεγάλων μπίζνες που έχει στην Ελλάδα, αλλά και επειδή αφειδώς έσπευσε να βοηθήσει την Ιταλία, ενώ στη χώρα μας έδωσε ψίχουλα, κι’ αυτά για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Αποδέκτης του βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής μασκών είναι βιομηχανία στη Λάρισα. Λέγεται πως είναι η Lariplast. Μια άλλη βιομηχανία πλαστικών, στη Θράκη, η οποία λέγεται πως είναι τα “Πλαστικά Θράκης”, θα παράγει την πλαστική πρώτη ύλη, την οποία θα στέλνει στο εργοστάσιο παραγωγής μασκών στη Λάρισα.

Σύμφωνα με -ανεπιβεβαίωτες έως τώρα- πληροφορίες, κάποια μηχανήματα θα δοθούν και στο στρατιωτικό εργοστάσιο, στη Δραπετσώνα, το οποίο ήδη προς το τέλος του προηγουμένου μηνός, είχε αρχίσει να παράγει μάσκες για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, να τρέχει στα κανάλια, και στα διαλείμματα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του να πηγαίνει στο γραφείο του για τις υποθέσεις του υπουργείου του, προτιμότερο θα ήταν να βοηθήσει λίγο τον συνάδελφό του, υπουργό Άμυνας, και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες φαίνεται πως αναζητούν πρώτες ύλες, αλλά δεν βρίσκουν σε επαρκείς ποσότητες, για να παράγουν τα στρατιωτικά εργοστάσια μάσκες και αντισηπτικά.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, Star Channel, ότι, εάν τα στρατιωτικά εργοστάσια είχαν τα απαραίτητα υλικά, θα έβγαζαν περισσότερες μάσκες και αντισηπτικά.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι ο υπουργός Άμυνας έσπευσε να απαντήσει σε νέες “σπόντες” που άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε νέες, ανοικτές απειλές για προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Κι’ αυτό, τη στιγμή που αρμόδιο για να απαντά δεόντως στο τουρκικό υπουργείο, είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, ωστόσο, έως τώρα δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αφυπνιστεί, καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία δεν πτοείται από τον κορονοϊό και κλιμακώνει τις πιέσεις, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να παίρνει την σκυτάλη των προκλήσεων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου.

Ωραία τα μηνύματα περί αλληλεγγύης λόγω της πανδημίας από τον κύριο Δένδια, ωστόσο καλό θα είναι να δώσει και μια ηχηρή απάντηση στους τουρκικούς τσαμπουκάδες.

Υπάρχουν πρώτες ύλες;

“Έχουν μπει σε πλήρη φάση παραγωγικής διαδικασίας προκειμένου να παράξουν μάσκες και αντισηπτικά”, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας. Και πρόσθεσε: “Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρώτη ύλη, το κατάλληλο ύφασμα για τις μάσκες και το οινόπνευμα για το αντισηπτικό. Αυτά, όσο τα βρίσκουμε, τόσο εντείνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μας”.

Όσον αφορά την κατάσταση με τα μέτρα προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένης της έντονης ανησυχίας των οικογενειών για τους στρατευμένους, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε: “Έχουμε βγάλει ατομική συσκευασία αντιμετώπισης του κορονοϊού, η οποία θα διανεμηθεί στους νεοσύλλεκτους που θα καταταγούν τον Ιούνιο αλλά ει δυνατόν και στα στελέχη που υπηρετούν σε διάφορες μονάδες. Θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα στελέχη που υπηρετούν στα φυλάκια των νησιών.

Οι ατομικές συσκευασίες περιέχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικό κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες. Θεωρώ ότι παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και σε διατροφικό επίπεδο. Οι διοικητές των μονάδων ψάχνουν να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τη διατροφή αυτών που στρατωνίζονται στις μονάδες”.

[the_ad id=”10002078″]

Προβλήματα

Κοντολογίς, από τα λεχθέντα του υπουργού, εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει ότι:

1.Τα στρατιωτικά εργοστάσια, εφόσον είχαν τις απαραίτητες προμήθειες σε πρώτες ύλες, πιθανώς θα παρήγαγαν περισσότερα μέσα προστασίας για τους στρατευμένους και για τους πολίτες.

2.Ακόμα, δεν έχουν χορηγηθεί σε επαρκείς αριθμούς μέσα προστασίας στα στελέχη και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

3.Εξαιτίας της αναστολής των αδειών των στρατευμένων, στο πλαίσιο των απαγορευτικών μέτρων προστασίας τους, και της παραμονής τους στις μονάδες, υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του φαγητού.

Να σημειωθεί πως, ούτως ή άλλως τα στρατιωτικά εργοστάσια άρχισαν να “επιστρατεύονται” στη μάχη κατά του κορονοϊού με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ανακοινώσεις γι’ αυτό, ξεκίνησε να εκδίδει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας τουλάχιστον ένα μήνα αφότου η χώρα είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και εφαρμοζόταν επί εβδομάδες η καραντίνα.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, πάντως, είπε ότι, πλέον, “δύο παραγωγικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού, το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο στην Δραπετσώνα, παράγει υλικά ένδυσης και υπόδησης, παράγει μάσκες, και η 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού στην Αθήνα, παράγει αντισηπτικά κυρίως”.

Συμπλήρωσε, δε, ότι “ο στόχος είναι να παραχθούν εντός των ημερών 50 χιλιάδες μάσκες για το προσωπικό μας και στην πορεία άλλες εκατό χιλιάδες. Επίσης να παραχθούν τόνοι αντισηπτικού, το οποίο διανέμεται σε διάφορες συσκευασίες (μεγάλη, μεσαία, μικρή και ατομική ακόμα), σε όλα τα στελέχη”.

Κρούσματα

Όσον αφορά τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υπουργός Άμυνας, είπε ότι ανέρχονται σε είκοσι ένα. Όπως είναι γνωστό, επίσης, ένας αξιωματικός απεβίωσε εξαιτίας του ιού.

“Αυτή τη στιγμή, τα εν ενεργεία κρούσματα κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε ένα σύνολο 110.000 χιλιάδων στελεχών -στρατευσίμων και μονίμων- είναι εικοσιένα. Συνολικά έχουν νοσήσει περίπου τριάντα”, εξήγησε.

Στρατιωτικοί κύκλοι, πάντως, επισημαίνουν τον φόβο τους να μην μεταφερθεί ο ιός εντός των στρατοπέδων από αξιωματικούς, οι οποίοι διαμένουν στις πόλεις. Πόσο μάλλον τώρα, οπότε έχουν ανασταλεί οι άδειες των στρατευμένων και υπάρχει υπερσυσσώρευση ατόμων μέσα στα στρατόπεδα. Προς το παρόν, σημειώνουν, τα πράγματα βαίνουν, ως έναν βαθμό, ομαλά.

[the_ad id=”10002078″]

Απειλές εν μέσω κορονοϊού

Και ενώ στην Αθήνα, τα στρατιωτικά εργοστάσια αναζητούν τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες των ελληνικών ΕΔ σε μέσα προστασίας, ο Μ.Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πάνελ με τίτλο “Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να καθορίσουμε το αύριο;” που διοργάνωσαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι δεξαμενές σκέψης Atlantic Council και Turkish Heritage Organization με έδρα την Ουάσιγκτον, όπως γράφει το τουρκικό site της TRT:

-Είπε ότι η Τουρκία “είναι έτοιμη για διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, μπορούμε να στείλουμε στην περιοχή το Kanuni”, το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.

-Ανέφερε ότι η Τουρκία “απηύθυνε έκκληση προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός τραπεζιού διαλόγου όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αντιθέτως η Ελλάδα επιδίδεται σε δραστηριότητες λόμπι κατά της Τουρκίας”.

Ακολούθησε ο Χ. Ακάρ, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της αντικυβερνητικής εφημερίδας Σοζτζού, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάννης όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου:

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συνθήκες. Τη στιγμή που η γειτονική μας χώρα μιλάει για διεθνές δίκαιο και μας κατηγορεί για μη υπάρχουσες παρενοχλήσεις, παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Αν και είχε γίνει αποδεκτό ότι στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947 αναφέρεται ρητά ότι το καθεστώς των νησιών είναι να είναι αποστρατικοποιημένα, από το 1936 τα νησιά σταδιακά εξοπλίζονται» είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απειλεί ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο και σε καμία παραβίαση των τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ζητά δε από την Ελλάδα «να συμμορφωθεί με τις συνθήκες» και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά «δεν πρόκειται και να επιδείξουμε αδυναμία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας» όπως λέει χαρακτηριστικά.

[the_ad id=”10002078″]

Ο Τούρκος υπουργός κάνει λόγο για «ανακολουθία μεταξύ χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου» που όπως λέει, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Αν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι 6 μίλια, εκείνοι ισχυρίζονται ότι ο εναέριος χώρος τους είναι 10 μίλια. Αυτές οι αξιώσεις είναι αντίθετες με τις σχέσεις καλής γειτονίας και ιδίως με τις διεθνείς συμφωνίες» υποστήριξε, λέγοντας ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο και επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της Άγκυρας ότι «καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, δεν έχει ελπίδα επιτυχίας».

Είπε επίσης ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν προχώρησε η εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν συμφωνηθεί κατά τις επαφές Ελλάδας-Τουρκίας σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών.

«Οι αντιπροσωπείες μας είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εφαρμογής ΜΟΕ για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Η τέταρτη συνάντηση που επρόκειτο να γίνει στην Άγκυρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω του κορονοϊού» είπε.

Πάντως ο Χ.Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διμερών επαφών καθώς θεωρεί ότι οι επαφές αυτές είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών, ότι είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας με σκοπό την επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου με την Ελλάδα.

[the_ad id=”10002078″]

Κορονο-ΝΑΤΟ

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρ’ ότι η κατάσταση στη χώρα του με την επιδημία είναι δραματική, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι άργησε πολύ να εξετάσει το θέμα του κορονοϊού (Covid-19).

Την ώρα, επίσης, που η τουρκική λίρα έχει πάρει τον κατήφορο έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών “θυμήθηκε” πόσο καλό είναι το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

“Πιστεύουμε -είπε- ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς οργανισμούς στην εποχή του Covid-19 και ότι θα εξέλθει πιο δυνατό από την πανδημία. Μέχρι στιγμής έχει αποδείξει ότι είναι μια ισχυρή ένωση”.

Πάντως, τα αντανακλαστικά του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να είναι έως τώρα και τόσο άμεσα. Να σημειωθεί πως μόλις χτες έγινε η Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για το πρόβλημα του κορονοϊού, ενώ, ήδη από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, σε ευρωπαϊκές χώρες έγιναν πάμπολλες αποστολές από την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και από την Κούβα (!).

Αλλά και η Τουρκία, η οποία είχε και έχει τα μαύρα της τα χάλια με τον κορονοϊό, δεν έχασε την ευκαιρία να στέλνει αεροσκάφη της με “βοήθεια” σε χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, της Δυτικής Ευρώπης, όταν η ίδια, είτε δεν είχε μέσα προστασίας για τον πληθυσμό της, είτε τα έκλεβε από άλλες χώρες.

Και, βέβαια, για όλα αυτά, η Άγκυρα εισέπραξε -ως συνήθως- τα θερμά συγχαρητήρια του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, εσχάτως απέκλεισε την Ελλάδα από την Επιτροπή για το μέλλον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν παρέλειψε να τοποθετήσει εκεί εκπρόσωπο της Τουρκίας.

[the_ad id=”10002078″]

Μεταναστευτικό

Από τη μεριά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στον Μ.Τσαβούσογλου ανέφερε πως “ό,τι και να λέει ο κ.Τσαβούσογλου, το δεδομένο παραμένει ότι απόπειρα παραβίασης των συνόρων -οργανωμένα- έχει συμβεί. Ας μην αναζητεί ο κ.Τσαβούσογλου ένοχους ή υποκινητές αλλού. Ας ασχοληθεί περισσότερο με την συμπεριφορά τις γείτονος”.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, και ιδιαίτερα των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά (αν και σε πολύ μεγάλο ύψος), ανέφερε: “Οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται (!). Τώρα τελευταία βεβαίως έχουν αυξηθεί και οι υπερπτήσεις. Ίσως είναι ένα ακόμα δείγμα του εκνευρισμού των γειτόνων, ιδίως με δεδομένο ότι η θέση τους δεν είναι και η καλύτερη αυτή την στιγμή λόγω πολλαπλών προβλημάτων”.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ακόμα, αναφερόμενος σε “διαρροές” κύκλων του υπουργείου Άμυνας που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία επέλεγε για να προωθήσει σε ελληνικά νησιά μετανάστες με κορονοϊό, εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, συγκρατημένος, λέγοντας:

“Δεν το γνωρίζουμε (σ.σ. αν ήταν κρούσματα κορονοϊού), αλλά το πιθανολογούμε. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Τουρκία λόγω του κορονοϊού, πιθανολογούμε ότι ούτως ή άλλως κάποιοι εξ αυτών που θα ήθελαν να περάσουν και συγκεντρώθηκαν στα παράλια απέναντι, θα είναι και φορείς του ιού ή νοσούντες”.

 

Πηγή: Antinews.gr

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]