Ανησυχία για την επόμενη μέρα στα εργασιακά

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα εργασιακά ζητήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις, την στιγμή που ο φόβος για την επόμενη μέρα για όλους τους εργαζόμενους ελλοχεύει εντείνοντας την ανασφάλειά τους.

 

Νέος τρόπος υπολογισμού διαμορφώνεται για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

  • Η ειδική αποζημίωση εργαζομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή,  υπολογίζεται ανά ημέρα, με 17,8 ευρώ
  • Για 15 μέρες αναστολής θα λάβουν 267 ευρώ
  • Για όλο το μήνα Μάϊο θα λάβουν 534 ευρώ

Οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από 18 έως 31 Μαΐου, ώστε να δηλώσουν το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή οι εργαζόμενοί τους.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δεν χρειάζεται να κάνουν νέα αίτηση, εκτός αν θέλουν να αλλάξουν τα στοιχεία της μόνιμης κατοικίας τους, ώστε να επωφεληθούν την έκπτωση του ενοικίου ή να αλλάξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Να σημειωθεί εδώ, ότι οι εργαζόμενοι που έχουν λάβει την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, επειδή πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί σε 45 ημέρες αναστολής, θα λάβουν για τον Μάϊο ποσό που αντιστοιχεί στο διάστημα μετά τη λήξη της πρώτης αναστολής.

Δυστυχώς, ωστόσο όπως φαίνεται, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, «ήρθε για να μείνει». Συγκεκριμένα στην τελευταία Υ.Α. της 10ης Μαΐου, προβλέπεται ότι από το ποσοστό που επανέρχεται σε εργασία μετά την αναστολή, το 50% μπορεί να εργάζεται εκ περιτροπής και να λαμβάνουν το 50% του μισθού.

Ωστόσο το πλέον επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους είναι ότι απελευθερώνονται οι απολύσεις μετά από 45 μέρες επανέναρξης της εργασίας. Δηλαδή ο νόμος προστατεύει τους εργαζόμενους μόνο για 45 μέρες μετά την επάνοδό τους από την αναστολή που είχαν τεθεί.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε ο εργατολόγος κ. Τσουκαλάς στο Open TV:

More Stories
Η Huawei προτείνει πώληση της τεχνογνωσίας της στο 5G σε δυτική εταιρεία