Δημιουργική ασάφεια από Κομισιόν για τα vouchers των αεροπορικών εταιρειών

Αν και η Επιτροπή επιμένει ότι οι εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν τους επιβάτες, εμφανίζεται αδύναμη να συντονίσει τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών είναι μείζον θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. όσον αφορά τις αποζημιώσεις των ταξιδιωτών που λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσαν είτε να ταξιδέψουν είτε να κάνουν προγραμματισμένες και προπληρωμένες εν μέρει ή στο σύνολό τους διακοπές. Αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα προκρίνουν αντί αποζημίωσης την παροχή voucher (κουπόνια) και έχουν στο πλευρό τους τουλάχιστον 12 κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Σημειώνεται ότι τα 12 κράτη-μέλη έχουν νομοθετήσει κουπόνια αντί αποζημίωσης σε μετρητά (η Ελλάδα έχει προβεί σε σχετική ενέργεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου).

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, επιμένει στη θέση ότι οι εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν τους επιβάτες καταβάλλοντας το σύνολο των αποζημιώσεων, εμφανίζεται αδύναμη να συντονίσει τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της και να επιβάλει το μέτρο των αποζημιώσεων σε χρήμα.

Στα σχέδια της Κομισιόν που ανακοινώθηκαν χθες (Τετάρτη) για το θέμα των voucher για τις ακυρωμένες πτήσεις ή πακέτα διακοπών, αναφέρεται ότι, στην περίπτωση που επιλεγούν αντί αποζημίωσης, αυτά θα πρέπει να έχουν ισχύ για τουλάχιστον έναν χρόνο με προστασία σε περίπτωση πτωχεύσεων ώστε να είναι πιο ελκυστικά προς τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν επιμένει ότι η συμμετοχή των καταναλωτών σε προγράμματα voucher θα πρέπει να είναι εθελοντική, ενώ αρνήθηκε να αναστείλει τον νόμο που δίνει το δικαίωμα στους επιβάτες να διεκδικήσουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Άγνωστο τι θα πράξει η Κομισιόν σε όσους δεν συμμορφωθούν

Οι 12 χώρες μέλη, με επιχείρημα ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αποζημίωση σε ρευστό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, προτείνουν να επιλεγεί μόνο η λύση της χορήγησης κουπονιών στους επιβάτες.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες που δεν θα συμμορφωθούν στο δίκαιο για την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και δεν θα προωθήσουν τις αποζημιώσεις, αλλά θα επιτρέψουν τα voucher.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, εντός των ημερών θα σταλεί επιστολή σε όλα τα κράτη-μέλη με σκοπό να ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν τη θέση της Επιτροπής, όπως είχε προειδοποιήσει η επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.

Ωστόσο, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε σήμερα ότι έχει ήδη σταλεί προειδοποιητική επιστολή, σύμφωνα με το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας στα 12 κράτη-μέλη που επιλέγουν τη λύση των voucher, αντί των αποζημιώσεων, ζητώντας εξηγήσεις και συμμόρφωση. Προειδοποιεί ότι διαφορετικά η Επιτροπή θα προσφύγει εναντίον τους στον Ευρωδικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει διευκρινιστεί ποια επιστολή έχει σταλεί -σε όλα τα κράτη μέλη ή μόνο στα 12 με την προειδοποίηση για έναρξη προδικαστικής διαδικασίας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν το μόνο που έχει επιβεβαιώσει είναι ότι μεταξύ των 12 χωρών είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, και ότι η Επιτροπή θα πάρει μέτρα κατά των 12, εάν χρειαστεί.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]