Μεγάλες οι ανάγκες για εργάτες γης – Αγωνία για τις καλλιέργειες

Χωρίς τα απαραίτητα εργατικά χέρια, τα οποία θα τους βοηθήσουν στον όγκο των εργασιών που απαιτεί αυτήν την εποχή το αμπέλι, έχουν βρεθεί οι αμπελοκαλλιεργητές του νησιού, καθώς η πανδημία είχε σφραγίσει το προηγούμενο διάστημα τα σύνορα.

Οι ανάγκες για εξειδικευμένους εργάτες γης δεν είναι αμελητέα αυτήν την εποχή, 100 περίπου μέρες πριν την έναρξη του τρύγου. Όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στο ekriti.gr o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, κάθε χρόνο τέτοια εποχή απασχολούνται μερικές εκατοντάδες εργατών, προερχόμενοι κυρίως από τη γειτονική Αλβανία. Η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται στους αμπελώνες, για το επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο σταφύλι, και σε εργασίες όπως δέσιμο βλαστών, ξεφύλλισμα και σκαψίματα, ενώ ένας μικρότερος αριθμός απορροφάται σε κτηνοτροφικές μονάδες «Η απουσία τους έχει αντίκτυπο στη διαδικασία της παραγωγής» επισημαίνει ο κ Χιλετζάκης.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτήν τη περίοδο οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και οι παραγωγοί φράουλας στην Πελοπόννησο.

Να σημειώθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει εκκινήσει η διαδικασία καθορισμού των προϋποθέσεων για την αποκατάσταση της εισροής εργατών γης από τρίτες χώρες, με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία για αυτόν τον σκοπό. Βάσει του νέου πλαισίου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, οι ελληνικές αρχές- Αστυνομία και  Ελληνικό Προξενείο στα Τίρανα- οφείλουν να συλλέγουν τα ακριβή στοιχεία όσων εισέρχονται, δηλαδή δεν αρκεί η πληροφορία ότι ο εργάτης προέρχεται από την Αλβανία, αλλά πρέπει να καταγράφεται ο ακριβής τόπος εκκίνησης του εντός Αλβανίας.

Ekriti.gr

More Stories
Aυξημένη η διεθνής ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα