Το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου BER τίθεται σε λειτουργία

Εάν πάνε μέχρι τέλους όλα καλά και δεν συμβεί και πάλι κάποια αναποδιά, στις 31 Οκτωβρίου μπαίνει σε λειτουργία το νεόδμητο αεροδρόμιο του Βερολίνου «Βίλι Μπραντ», με τα αρχικά BER, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και easyJet θα είναι οι πρώτες που θα προσγειωθούν, μεταφέροντας επιβάτες, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου. Οι πρώτες απογειώσεις θα γίνουν την επομένη από την easyJet. Εορταστικές εκδηλώσεις με προσκεκλημένους πολιτικούς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου δεν πρόκειται να γίνουν. Δεν το επιτρέπει η πολυτάραχη ιστορία κατασκευής του, που έκανε τον προϋπολογισμό του αρχικά 1,9 δισ. ευρώ να εκτιναχθεί στα 6 δισ. ευρώ, ενώ προστέθηκε και η «λαίλαπα» του κορωνοϊού.

Κανονικά το νέο αεροδρόμιο επρόκειτο να εγκαινιαστεί το 2011, αλλά η χρεοκοπία αρχιτεκτονικού γραφείου και η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τους ελέγχους αποσκευών οδήγησαν σε αναβολή. Το 2012, ο μηχανισμός πυροπροστασίας παρουσίασε τόσο πολλά προβλήματα στις δοκιμές, ώστε οι αρμόδιες αρχές για την αδειοδότησή του δεν έδωσαν το «πράσινο φως». Ακολούθησαν νέες ημερομηνίες εγκαινίων και νέες αναβολές, που οφείλονται μεταξύ άλλων και σε πολλές αλλαγές στη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου, όπως αναφέρει η DW.

Τελικά, η 31η Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα είναι η καταληκτική ημερομηνία, ένα γεγονός για τη γερμανική πρωτεύουσα από πολλές απόψεις. Μέχρι τώρα το Βερολίνο με τα δύο του αεροδρόμια στο Τέγκελ και στο Σένεφελντ προσείλκυε περισσότερο επιβάτες με τουριστικό προορισμό την ίδια την πόλη. Πολλές πτήσεις μακρινών αποστάσεων δεν περιλαμβάνονταν στο πτητικό πρόγραμμα των αεροδρομίων.

Με το άνοιγμα τώρα του BER καλύπτεται αυτό το κενό και παρουσιάζεται μια νέα ευκαιρία που δεν είχε η πρωτεύουσα, σε αντίθεση με τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, τα οποία προσφέρουν αμφότερα πάνω από 100 διηπειρωτικές συνδέσεις, όπως επεσήμανε ο Ενγκελμπερτ Λίτκε Ντάλντρουπ, επικεφαλής του BER. «Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα του Βερολίνου», όπως τονίζει ο Κρίστιαν Αμζίνκ, επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Βερολίνου – Βραδεμβούργου. «Κάθε νέα υπερπόντια πτήση θα επενεργεί ως την εγκατάσταση μεγάλης επιχείρησης στην πόλη».

More Stories
Aλ. Mητρόπουλος: «Το Εργατικό Δίκαιο ξαναγράφεται ως “Δίκαιο της Καραντίνας του κορωνοϊού”»