Σε “κόκκινο συναγερμό” η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας

Σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού παραμένει η κυβέρνηση, στον απόηχο του νέου κύματος των περιοριστικών μέτρων, που ελήφθησαν για τη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής.

Το αποτύπωμα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις της πανδημίας, οι οποίες προκαλούν διάχυτη ανησυχία, βρίσκονται εξακολουθητικά στο…μικροσκόπιο και αναμένεται να αποτελέσουν το κύριο μενού της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που η πανδημία…χτύπησε την πόρτα της χώρας και με τις μεταλλάξεις να αποτελούν τον επόμενο κρίσιμο παράγοντα μίας ποικιλόμορφης εξίσωσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται ένα δύσκολο “κοκτέιλ” δεδομένων και συνθηκών, το οποίο απαιτεί τη συνεχή αναπροσαρμογή σε στρατηγικές και αποφάσεις.

“Αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω. Επομένως, θα ζητήσω από όλους ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή. Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, αποφεύγουμε τις συναντήσεις στα σπίτια, γιατί εκεί βγάζουμε τις μάσκες…Εκεί έχουμε πολλές εστίες διασποράς του COVID-19. Για να βγούμε όλοι γεροί από αυτή την περιπέτεια, να τρέξουν τα προγράμματα εμβολιασμού έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει αυτή την περιπέτεια οριστικά πίσω μας”, είναι η σταθερή πρωθυπουργική αναφορά.

Σε χρόνο παράλληλο, αλλά εξίσου κρίσιμο…εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού της κοινότητας, με στόχο το χτίσιμο της ανοσίας, που θα αποτελέσει τη γέφυρα της επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.

Αφού “θωρακιστούν” ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στο πρώτο κύμα εμβολιασμών και με την έλευση περισσότερων ποσοτήτων, η προσοχή θα στραφεί και σε όσους απασχολούνται σε κρίσιμους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. Ποιοι θα είναι αυτοί; Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, οι εκπαιδευτικού και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

“Επειδή ακούω και μία κριτική εύλογη από ανθρώπους που βρίσκονται σε παραγωγική διαδικασία, σε χώρους εργασίας που λένε ότι πρέπει να προστατεύσουμε και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οικονομίας και αυτό θα γίνει όταν θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια. Θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για εμβολιασμό, για παράδειγμα των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο της εκπαίδευσης και του τουρισμού, ώστε να έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα και οικονομία…”, σημείωσε (Θέμα fm) ο κ. Σκέρτσος.

Ο στόχος της κυβέρνησης, μέσω της συγκεκριμένης κίνησης, είναι διπλός. Αφενός να λειτουργούν όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα οι σχολικές μονάδες και αφετέρου, όσον αφορά στον τουρισμό, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν ασφαλή προορισμό για το εφετινό καλοκαίρι. Με ό,τι  αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τη δυναμική ανάκαμψη ενός κλάδου που…χτυπήθηκε όσο λίγοι το καλοκαίρι του 2020.

Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού για τους άνω των 80 ετών, ενώ έχει καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Από εδώ και πέρα, σειρά θα πάρουν:

– Ηλικιωμένοι 75-79 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.

– Ηλικιωμένοι 70-74 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.

– Όλοι οι κάτοικοι 42 νησιών με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.

– Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.

– Όλα τα άτομα από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.

– Άτομα από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

– Άτομα 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό.

– Εκπαιδευτικοί 18-59 ετών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (180.000 άτομα).

– Εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού.

Τελευταίοι στην εξίσωση του εμβολιασμού θα μπουν οι πολίτες 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

 

Δημήτρης Γκάτσιος / Capital

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]